×
 

Hoppa till innehållet

LIU Lokal idrottsutbildning

LIU (Lokal idrottsutbildning) är en utbildning på gymnasienivå som låter dig kombinera dina studier med träning inom sin sport. Utbildningen anpassar sig efter lokala behov och ger dig som elev tid och möjlighet att utvecklas inom din idrott samtidigt som du får en komplett gymnasieutbildning.

En elev håller upp en lila bandyklubba och tittar in i kameran.

Vad innebär lokal idrottsutbildning?

LIU, eller lokal idrottsutbildning, innebär att utbildningen samarbetar med lokala idrottsföreningar. Utbildningen pågår under alla tre gymnasieår och du som elev får tillgång till en individuell utvecklingsplan, bra träningsfaciliteter och utrustning som stödjer din idrottsliga utveckling. De tränare som leder LIU är kunniga och erfarna och har ofta starka kopplingar till det lokala föreningslivet. Tack vare våra tränares koppling till det lokala föreningslivet säkerställs dessutom att din "utomskoliga" miljö är välfungerande. 

LIU erbjuder kvalitativ träning och personligt stöd som möjliggör att du kan utvecklas inom din sport på en hög nivå under gymnasietiden. Lokala idrottsutbildningar anpassar sig efter lokala förhållanden, vilket kan göra att de skiljer sig något beroende på var i Sverige du studerar. Utbildningen erbjuder dock alltid strukturerad träning som integreras med ditt skolschema, vilket låter dig balansera din idrott med dina studier.

Hur ansöker jag till LIU (lokal idrottsutbildning)?

Att ansöka till en LIU är precis som en vanlig gymnasieansökan. Du väljer den idrott du är intresserad av i din ansökan till skolan. Finns det inte någon möjlighet att välja idrott i din regions gymnasieansökan är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig att slutföra ansökan.

Hur skiljer sig LIU från NIU?

NIU (Nationellt godkänd idrottsutbildning) har, till skillnad från LIU ett rikstäckande fokus och kräver godkännande från de nationella idrottsförbunden. Vill du veta mer om Nationell godkänd idrottsutbildning (NIU) kan du läsa om det här.

Sammanfattningsvis erbjuder både LIU och NIU utmärkta möjligheter för dig som idrottsintresserade elev att kombinera sina studier med idrottslig utveckling. LIU fokuserar på en lokal och flexibel ansats, medan NIU erbjuder ett specialiserat träningsprogram som kräver nationellt godkännande. På Hagströmska strävar vi efter att hjälpa dig nå din maximala prestation och hitta en balans mellan skola, idrott och fritid, oavsett vilket av programmen du tar del av.