Fritid och hälsa i Falun
Vill du jobba med människor i framtiden? Är du social, intresserad av att lära dig mer om ledarskap och tycker om att röra på dig? Då är Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Fritid och hälsa något för dig. Fritids- och friskvårdssektorn är alltid i behov av personal och våra elever är ofta eftertraktade på marknaden redan innan de tagit studenten. Några exempel på vad du kan jobba som efter utbildningen är fritidspersonal, badhuspersonal, friskvårdspersonal och gympersonal/träningsinstruktör.

Om inriktningen
På inriktningen Fritid och hälsa kommer du att få kunskap om olika fritids- och friskvårdsverksamheter samt om hälsofrämjande arbete. Du kommer också lära dig att analysera och reflektera över människors olika livsvillkor och möjligheter att utvecklas. Vi lägger stort fokus på ledarskap och övar på kommunikation och det sociala mötet.
Utbildningen innehåller många praktiska moment och vi genomför dessa ute på lokaler som är lämpade för ändamålet, exempelvis simhallen och idrottshallarna på Lugnet, klättringshallen och fotbollsplanerna på aktivitetscentret Mono Loco, i vårt stora gym och i padelhallen. Teoretiska kurser som exempelvis träningslära förankrar vi i praktiken genom att eleverna sedan får skapa sitt eget träningsprogram på gymmet.
Klättercertifiering
På Hagströmska Gymnasiet i Falun erbjuder vi alla elever på Barn- och fritidsprogrammet att ta klättringscertifikat under andra året på utbildningen. Vi genomför detta moment i klätterhallen på Mono Loco. Du får lära dig säkerhet, att klättra med rep och leda andra i sin klättring – ytterligare en del i vårt fokus på ledarskap. Vid certifieringen får du ett kort med din klätterlicens.
Praktik (APL)
Praktik på gymnasiet kallas för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Det innebär att du under din utbildning har praktik på ett eller flera företag inom det yrke du studerar. Du får chansen att testa på det du lärt dig i skolan på en riktig arbetsplats och även lära dig nya saker från din handledare och kollegor. Det är ett jättebra sätt att få erfarenhet redan under gymnasietiden och en möjlighet till att skapa kontakter inom din bransch.
Hos oss har du sammanlagt 16 veckors praktik uppdelat på fyra terminer. Du hittar först och främst din praktikplats själv men vi kan hjälpa till vid behov. Tidigare elever har bland annat haft praktikplatser som badpersonal på Lugnet, fritidspersonal, idrottslärare och som friskvårdspersonal på exempelvis Mono Loco, Friskis & Svettis och 24/7.
Info
- Program: Barn- och fritidsprogrammet
- Inriktning: Fritid och hälsa
- Sökkod: BFFRH
Om programmet
Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska du som elev ha de kunskaper som behövs för att arbeta med barn, ungdomar eller vuxna inom pedagogiska och sociala yrkesområden eller i fritids- och friskvårdssektorn. Programmet ger också grundläggande högskolebehörighet och möjligheten att studera vidare på högskola och universitet för den som vill.

3 år på programmet
Under året läser du många av de gymnasiegemensamma ämnena som svenska, matte och engelska. Vi gör en hel del studiebesök för att du som elev ska få se olika typer av arbetsplatser inom branschen.
Andra året är det mer fokus på inriktningsämnena och programfördjupningen. Du får också chansen att ta klättringscertifikat. Under året har du även din första praktik, fyra veckor på hösten och fyra veckor på våren.
Under ditt sista år får du mer fördjupning i inriktningsämnena och programfördjupningen. Du får delta i och leda många praktiska moment, du läser entreprenörskap och genomför ditt gymnasiearbete. Du har också praktik sammanlagt åtta veckor.
Poängplan
*Markerade ämnesnivåer är de som ger grundläggande högskolebehörighet. Dessa kan aktivt väljas bort av dig som går programmet.
- Totalt antal poäng 2700p
- Engelska 1 100
- Engelska 2* 100
- Historia 1a1 50
- Idrott och hälsa 1 100
- Matematik 1a 100
- Naturkunskap 1a1 50
- Religionskunskap 1 50
- Samhällskunskap 1a1 50
- Svenska 1/Svenska som andraspråk 1 100
- Svenska 2/Svenska som andraspråk 2 100
- Svenska 3 /Svenska som andraspråk 3* 100
- Hälsopedagogik 1 100
- Naturkunskap 1a2 50
- Pedagogik 1 100
- Pedagogik 2 100
- Samhällskunskap 1a2 50
- Specialpedagogik 1 100
- Aktivitetsledarskap 1 100
- Fritid och friskvård 1 200
- Fritidskunskap 1 100
- Pedagogik 3 100
- Aktiviteter och upplevelser 1 100
- Idrott och hälsa 2 100
- Entreprenörskap 1 100
- Träningslära 1 100
- Träningslära 2 100
- Gymnasiearbete 100
- Individuellt val 1 100
- Individuellt val 2 100
Kombinera programmet med din idrott
Samtliga våra program kan kombineras med alla idrotter. Läs mer om idrotterna och träningen här.