×
 

Hoppa till innehållet

Gym LIU på Hagströmska gymnasiet

Inriktningen Gym är valet för dig som tycker om styrke- och fysträning och vill lära dig mer om teknik och vad man kan utöva på ett gym. Här får du möjligheten att kombinera din styrketräning med dina gymnasiestudier.

Få din egna PT

Tränarna jobbar som Personlig Tränare, PT, åt eleverna och har därmed en nära kontakt för att se till att eleven känner sig trygg, trivs i både skola och träningsmiljö och ser till så att eleven ständigt utvecklas. Förutom den fysiska träningen får du även teoretiska kunskaper om träning samt utbildning i näringslära.

Träningen

Träningen utförs på Avantis gym i Främby och du får träna upp till 9 timmar per vecka på skoltid. Du kommer att få lära dig grunderna i gymträning så att du på ett säkert sätt kan träna på egen hand. Tillsammans med din PT utformar du ett individuellt träningsprogram utifrån dina förutsättningar, målsättningar och syfte.

Träningsupplägget är utformat så att du kan utvecklas optimalt mot den målsättning som du själv har satt upp. Gymträning är kombinerbart med samtliga nationella program på Hagströmska Gymnasiet.

Som elev på Gym får du

 • En egen PT som följer din utveckling och coachar dig under dina tre gymnasieår.
 • En individuell utvecklingsplan utifrån dina mål och förutsättningar som utvärderas/omarbetas under din tid hos oss.
 • Träning upp till 9 timmar per vecka under skoltid.
 • Gymkort på Avanti Sports Club.
 • Möjlighet att kombinera din träning med samtliga program.

Våra PTs

Niklas Rehse har en kandidatexamen inom idrotts- och hälsovetenskap samt har hållit på med styrketräning i över 10 år. Han har varit huvudtränare för idrottsprofilen gym sedan 2022 och tycker verkligen om att jobba med människor, speciellt i träningssammanhang. Att få möjligheten att ge ungdomar verktygen för att kunna fortsätta träna livet ut samt skapa sina egna träningsprogram tycker Niklas är ett väldigt givande uppdrag.

Erik Göras har tränat mer eller mindre hela livet och har ett speciellt intresse för styrketräning. Att coacha och hjälpa andra med träning faller sig naturligt och är ett stort intresse för honom. Utöver sitt uppdrag som instruktör på idrottsprofilen gym jobbar han inom försvarsmakten.

Inforuta

 • Idrottsutbildning: LIU
 • Träning per vecka: 9h

Ansökan och vanliga frågor

Nedan kan du läsa om ansökan och vanliga frågor och svar om Gym på Hagströmska.

 • Det är många som varje år väljer att flytta till Falun för att börja på Hagströmska. Den möjligheten finns för dig som vill gå någon av våra idrottsutbildningar och inte bor i eller i närheten av Falun. Du kan läsa mer om elevboende och ansöka här.

 • Ansökan fungerar som en vanlig gymnasieansökan där du söker till skolan och det program som du är intresserad av. Beroende på vilken region du söker från kan det finnas möjlighet att fylla i att du också vill gå Gym. Finns inte den möjligheten i din ansökan kan du maila till gym@hagstromska.se och meddela vilket program du sökt, till vilket år och att du vill kombinera det med Gym, så hjälper vi dig vidare.

  Här kan du läsa mer om gymnasievalet och hur du ansöker till oss!

  Behörighet/Urval:
  Vi följer urvalsprinciper enligt gymnasieförordningen. Det innebär att företräde mellan sökande bestäms utifrån ett meritvärde (summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg).

  Har du frågor om inriktningen eller vill komma i kontakt med vår tränare är du välkommen att kontakta: gym@hagstromska.se

 • LIU står för Lokal idrottsutbildning och är för dig som vill läsa extra idrott som individuellt val. Om du vill söka LIU är det en ”vanlig antagningsprocess” via antagningskansliet på dina grundskolebetyg, och du behöver inte bli antagen genom ditt idrottsförbund.

Kontakt

Våra program

Vi har ett stort utbud av olika utbildningar och du kan kombinera din idrott med valfritt program.

Följ med oss i vardagen