×
 

Hoppa till innehållet

Triathlon NIU på Hagströmska gymnasiet

Välkommen att ansöka till ett av Sveriges mest moderna idrottsgymnasium. Ta möjligheten att uppleva den fina och inspirerande träningsmiljö som finns i och kring Falun. Simning på Lugnets simanläggning, cykel på landsväg under vår, sommar och höst samt i Sveriges enda Velodrom under vintern. Här får du möjlighet att träna i samma miljö som de aktiva inom triathlonhögskolan Dala Sports Academy och många av landets bästa triathleter.

Utveckling och stöttning

Förutom den fysiska träningen får du även utbildning i träningslära, näringslära och mental träning. Vi kombinerar träning med teori och ser till att du som aktiv får goda förutsättningar för att klara av skola, träning, återhämtning och fritid i en bra balans. Tillsammans med dina tränare skapar du en individuell utvecklingsplan som följs upp regelbundet under din tid hos oss. Träningen anpassas efter var och en och i träningsupplägget sker det en progression över tiden.

Träningen

Vi har fyra schemalagda skolträningar varje vecka som varieras mellan simning, cykel, löpning, styrka och teori. Passens längd varierar beroende på vilken aktivitet vi genomför. Utöver vår skolträning finns det möjlighet att träna på helger och kvällar med Dalregementets IF triathlon.

Träningen genomförs till stor del på Lugnet där vi har tillgång till vår simhall, löparbanor, asfalterad cykelbana och fina löpspår i naturen. Under vintertid finns möjlighet att cykla wattbikes eller velodrom på Avanti Sport club. Alla elever har tillgång till gymkort på Avanti sport club där styrka kan genomföras. De unika förutsättningar som finns i Falun med bland annat Sveriges enda inomhusvelodrom gör att träningen kan bedrivas med goda förutsättningar hela året runt. Vi har även bra samarbete med förening vilket gör att du får till en bra helhet för din träning.

Som triathlonelev får du

 • En individuell utvecklingsplan utifrån dina mål och förutsättningar som utvärderas/omarbetas under din tid hos oss.
 • Träning utförd av kompetenta, erfarna och utbildade tränare upp till 9 timmar per vecka under skoltid.
 • Träna i helt unika träningsmiljöer på Lugnet där träningen kan bedrivas med goda förutsättningar hela året runt samt gymkort på Avanti Sports Club.
 • Möjlighet att kombinera triathlonträning med samtliga program.

Info

 • Idrottsutbildning: NIU
 • Träning per vecka: 9h
 • Sista ansökningsdag: 1 dec.

Ansökan och vanliga frågor

Nedan kan du läsa om ansökan och vanliga frågor och svar om Triathlon på Hagströmska.

 • Det är många som varje år väljer att flytta till Falun för att börja på Hagströmska. Den möjligheten finns för dig som vill gå någon av våra idrottsutbildningar och inte bor i eller i närheten av Falun. Du kan läsa mer om elevboende och ansöka här.

 • Ansökan sker i två steg. Du behöver ansöka både till skolan och till inriktningen Triathlon.Här kan du läsa om gymnasievalet och hur du ansöker till Hagströmska.

  Ansökan till triathlon-delen gör du via Triathlonförbundet senast 1 december.

  Behörighet/Urval:
  Vi följer urvalsprinciper enligt gymnasieförordningen. Det innebär att företräde mellan sökande bestäms utifrån ett meritvärde (summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg).

  Har du frågor om Triathlon på Hagströmska eller antagningen är du välkommen att kontakta ansvarig tränare eller att maila till: triathlon@hagstromska.se

 • NIU står för Nationellt godkänd idrottsutbildning. Idrottssatsningen är godkänd av både såväl skolverket som riksidrottsförbundet och är för dig som vill kombinera din utbildning med idrott. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett idrottsförbund. Övriga idrotter som inte är NIU är LIU, lokalt godkänd idrottsutbildning.

Kontakt

Våra program

Vi har ett stort utbud av olika utbildningar och du kan kombinera din idrott med valfritt program.

Följ med oss i vardagen