×
 

Hoppa till innehållet

Längdskidor NIU på Hagströmska gymnasiet

Utvecklas som skidåkare i en miljö där många av landets bästa uthållighetsidrottare bor och tränar! Välkommen att ansöka till ett av Sveriges mest moderna längdskidgymnasium. Ta möjligheten att uppleva den fina och inspirerande träningsmiljö som finns i och kring Falun. Vad sägs som intervaller i mördarbacken, ett distanspass på VM-/världscup banorna eller ett rullskidpass på vår rullskidbana uppe på Lugnet?

Vill du besöka oss på någon av våra öppna hus kan du anmäla dig via knappen nedan. Varmt välkommen!

Utveckling och stöttning

Tillsammans med dina tränare skapar du en individuell träningsplan för att maximera din utveckling och prestation. Tränarna stöttar dig både idrottsligt och personligt med regelbundna samtal som stämmer av mående, skola och träningsupplägg. Förutom den fysiska träningen i spåret och på gymmet läser du även teoretiska kurser i träningslära, näringslära och får lära dig om mental träning.

Träningen

Här får du träna 4 gånger per vecka på skoltid och vår huvudarena är Lugnets riksskidstadion. Där finns en rullskidbana med sparad snö som säkerställer tidig skidåkning samt de terrängtyper som stimulerar till riktigt bra träning. I och med återkommande världscuptävlingar varje år säkerställs upp emot 12 km konstsnö tidigt när de första minusgraderna kommer för vintern. Förutom Lugnet så tränar vi i den fina terräng som Falun med omnejd erbjuder.

Som elev på längdskidor får du

 • En individuell utvecklingsplan utifrån dina mål och förutsättningar som utvärderas/omarbetas under din tid hos oss.
 • Träningar upp till 9 timmar i veckan på skoltid.
 • Träna i en helt unik träningsmiljö på Lugnet med goda förutsättningar hela året om.
 • Möjligheten att kombinera din träning med samtliga av våra program.

Info

 • Idrottsutbildning: NIU
 • Träning per vecka: 9h
 • Ansökning: 1 oktober - 1 dec

Ansökan och vanliga frågor

Nedan kan du läsa om ansökan och vanliga frågor och svar om Längdskidor på Hagströmska.

 • Det är många som varje år väljer att flytta till Falun för att börja på Hagströmska. Den möjligheten finns för dig som vill gå någon av våra idrottsutbildningar och inte bor i eller i närheten av Falun. Du kan läsa mer om elevboende och ansöka här.

 • Du ansöker till oss via Svenska Skidförbundet mellan 1 oktober – 1 december. Besked kommer i slutet av mars.

  Bedömningen och antagningen av de sökande sker utifrån följande kriterier:

  • Utvecklingsbarhet, målinriktning, ”tränings-/tävlingsintelligens”
  • Uppnådda tävlingsresultat.
  • Intryck av elevenkät, intervjuer från testträffar.
  • Värdering av bedömningar från tränare och distriktsledare.

  Det är tränarna vid skidgymnasierna som föreslår vilka elever som skall antas. Det är Svenska Skidförbundet som officiellt fastställer antagningen och genom ett officiellt behörighetsintyg samt meddelar de sökande besked om antagning i mars månad.

  Här kan du läsa mer om gymnasievalet och ansökan till Hagströmska!

  Behörighet/Urval:
  Vi följer urvalsprinciper enligt gymnasieförordningen. Det innebär att företräde mellan sökande bestäms utifrån ett meritvärde (summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg).

  Har du frågor om inriktningen eller antagningen är du välkommen att kontakta: langdskidor@hagstromska.se eller någon av våra tränare.

 • NIU står för Nationellt godkänd idrottsutbildning. Idrottssatsningen är godkänd av både såväl skolverket som riksidrottsförbundet och är för dig som vill kombinera din utbildning med idrott. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett idrottsförbund. Övriga idrotter som inte är NIU är LIU, lokalt godkänd idrottsutbildning.

Våra tränare

Våra program

Vi har ett stort utbud av olika utbildningar och du kan kombinera din idrott med valfritt program.

Följ med oss i vardagen