×
 

Hoppa till innehållet

Simning NIU på Hagströmska gymnasiet

På Hagströmska Gymnasiet Simning får du möjlighet att kombinera din träning med dina gymnasiestudier. Med våra utbildade och engagerade tränare och de fina förutsättningar som finns i Falun kan du ta din simning till nästa nivå!

Utveckling och stöttning

Vi kombinerar fysisk träning med teori och ser till att du som aktiv får goda förutsättningar för att klara av skola, träning, återhämtning och fritid i en bra balans. Den teoretiska biten handlar bland annat om träningslära, näringslära och mental träning för att du som idrottare ska kunna utvecklas på ett hållbart sätt och kunna maximera din träning och dina resultat.

Träningen

Simningen bedrivs året runt i såväl inom- som utomhusbassänger på Lugnet. Hösten 2022 öppnar dessutom vår nya simhall. Du får chansen att jobba på teknik, uthållighet och styrka. Tillsammans med tränaren skapar du också en individuell utvecklingsplan med tydliga mål som hjälper dig att ta nästa steg i din simning. Utöver skolträningarna har vi samarbete med Falu simsällskap där du kan träna kvällar och helger. Vi har fyra skolträningar varje vecka där tre av passen är simning med olika inriktning och det fjärde träningspasset varierar mellan teori och styrka.

Som elev på simning får du

 • En individuell utvecklingsplan utifrån dina mål och förutsättningar som utvärderas/omarbetas under din tid hos oss.
 • Träning utförd av kompetenta, erfarna och utbildade tränare upp till 9 timmar per vecka under skoltid.
 • Träningsmiljöer med hög standard på Lugnet samt tillgång till gym året om på Avanti Sports Club.
 • Möjlighet att kombinera simningen med samtliga program.

Info

 • Idrottsutbildning: NIU
 • Träning per vecka: 9h
 • Sista ansökningsdag: 1 dec.

Ansökan och vanliga frågor

Nedan kan du läsa om ansökan och vanliga frågor och svar om Simning på Hagströmska.

 • Det är många som varje år väljer att flytta till Falun för att börja på Hagströmska. Den möjligheten finns för dig som vill gå någon av våra idrottsutbildningar och inte bor i eller i närheten av Falun. Du kan läsa mer om elevboende och ansöka här.

 • Antagning till NIU

  Simidrottaren gör en ansökan via ett ansökningsformulär här senast 1 december. Sedan följer tester och intervjuer på skolan. Blir simidrottaren antagen till en NIU-plats på sina simidrottsmeriter måste den aktive sen även söka in till skolan och program med sina betyg och bli antagen.

  Här kan du läsa om gymnasievalet och hur du ansöker till Hagströmska!

  Behörighet/Urval:
  Vi följer urvalsprinciper enligt gymnasieförordningen. Det innebär att företräde mellan sökande bestäms utifrån ett meritvärde (summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg).

  Har du frågor om simning på Hagströmska eller antagningen är du välkommen att kontakta vår tränare eller maila till: simning@hagstromska.se

   

 • NIU står för Nationellt godkänd idrottsutbildning. Idrottssatsningen är godkänd av både såväl skolverket som riksidrottsförbundet och är för dig som vill kombinera din utbildning med idrott. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett idrottsförbund. Övriga idrotter som inte är NIU är LIU, lokalt godkänd idrottsutbildning.

Kontakt

Våra program

Vi har ett stort utbud av olika utbildningar och du kan kombinera din idrott med valfritt program.

Följ med oss i vardagen