×
 

Flytta till Falun - boende på gymnasiet

På Hagströmska samlas idrottare från hela landet, vissa kommer från mer närliggande kommuner medan andra flyttar längre väg. Varje år flyttar ett hundratal nya elever in på våra elevboenden och sammanlagt har vi cirka 230 elever som bor utspritt över hela Falun. Vi har som ambition att hjälpa alla elever som ska kombinera sina studier med någon av våra idrotter och inte bor i Falun eller närområdet med elevboende.

Läs mer om boendet, hyran och ansökan under avsnittet Boendeansvarig svarar nedan.

Röda hus och en snöig gata i Falun.

Boendeansvarig svarar

Här har vi samlat vanliga frågor som boendeansvarig Johan fått svara på.

 • I princip alla får tre fantastiska år här på Hagströmska. Eleverna kommer hit väldigt unga men får direkt sin klass, sin träningsgrupp och sitt boende så man får många nya vänner och ett stort socialt nätverk. Eleverna blir oftast väldigt goda vänner med sina lägenhetskamrater och de blir som en liten familj. De tar hand om varandra och ingen behöver sitta själv.

 • Redan i juni får de besked om var och med vilka de ska bo. De får då också kontaktuppgifter till varandra så att de kan snacka ihop sig och lära känna varandra. Även vårdnadshavare får kontakt med varandra vilket brukar kännas tryggt för alla. Det innebär att de flesta har en etablerad relation med sina rumskamrater redan vid skolstart.

 • Ja, vårt koncept bygger på egenansvar. Men det är bara att ringa om det är något eller om det uppstår problem. Det händer ju att vi får åka ut och släppa in någon elev som tappat sin nyckel till exempel. Sen ansvarar de själva för att balansera skola, idrott och fritid. Men tränarna fungerar också som mentorer och är väldigt noga med att man sköter skolan, hamnar man efter så får man delta i pluggstugan som ofta faller på träningstid. Det brukar fungera bra som morot för att göra klart skolarbetet eftersom eleverna inte vill missa sin träning.

 • Vi försöker dela in så att man bor med elever inom samma idrott, det ger en bra grund att man har ett gemensamt intresse. Man kan även lämna in önskemål om man exempelvis flyttar hit med en kompis och gärna vill bo i samma lägenhet. Hittills har vi alltid lyckats lösa boende för alla, vi utökar med fler lägenheter vid behov.

 • Jag hanterar intresseanmälningar, fördelar lägenheter/rum och har kontakt med fastighetsägare. Sen handlar det mycket om att svara på frågor. Det bästa med jobbet är all kontakt med elever och vårdnadshavare, det är väldigt givande.

 • Ansökan om boende genom skolan görs via mail till mig: johan.carelle@hagstromska.se

  Ansökan ska vara mig tillhanda senast 31 mars.
  Ansökan ska komma från vårdnadshavare och innehålla följande:

  Elevens namn
  Idrott och eventuell gren inom idrotten
  Valt program
  Hemort
  Eventuella önskemål kring boendet, t.ex. om man har någon kompis man vill bo med.

 • Hyresnivån varierar men ligger mellan 2800 och 3995 kr per månad, hyran betalas 12 månader om året, och fungerar allt som tänkt har man kvar sitt boende under hela gymnasietiden. Hyran inkluderar el, värme, internet och ett basutbud på TV, det enda som tillkommer för er är en hemförsäkring för det egna lösöret.

 • Våra elevboenden är placerade i de flesta olika bostadsområdena i Falun och målsättningen är att eleven ska få ett boende som ligger bra geografiskt i förhållande till vilken idrott man utövar.

  Våra elevboenden är i de allra flesta fall 3 eller 4 rumslägenheter som man bor 3 eller 4 elever i, man har sitt egna rum och delar sedan kök, badrum och hall med övriga elever i lägenheten. De flesta lägenheterna är vanliga hyresrätter som är omöblerade, men vi har även en del boenden som är fullt möblerade och utrustade.

Har du frågor eller funderingar?

Fick du inte svar på din fråga eller vill veta mer om flytt till Falun och elevboende är du varmt välkommen att kontakta mig.

Besök oss

Se våra lokaler och träffa lärare, tränare och elever på Öppet hus eller testa på att vara Elev för en dag på ditt program eller din idrott.