Vanliga frågor
Här hittar du vanliga frågor och svar om vår skola och idrott på gymnasiet. Får du inte svar på just din fråga är du välkommen att kontakta oss på falun@hagstromska.se.
Frågor och svar
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om vår skola. Du är också varmt välkommen att kontakta oss om du undrar något.
Tränarna i respektive idrott har ett nära samarbete med föreningslivet för att säkerställa att den “utomskoliga” miljön är väl fungerande. Tränarna fungerar bl.a. som utbildare, sportgruppsmedlemmar, styrelsemedlemmar och tränare.
Det går ca 650 elever på skolan.
Det är många som varje år väljer att flytta till Falun för att börja på Hagströmska. Den möjligheten finns för dig som vill gå någon av våra idrottsutbildningar och inte bor i eller i närheten av Falun. Du kan läsa mer om elevboende och ansöka här.
Skolan ligger på Gruvgatan 2, mitt i centrala Falun med gångavstånd till centralstationen. Undervisningen för Fordon och transport samt Anläggningsfordon sker på Ingarvet på Västermalmsvägen 24. Husbyggnad och Industriteknik håller till i Främby på Främbyvägen 20.
Ja, Hagströmska Gymnasiet är en friskola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Det är en stor trygghet för vår verksamhet. Du kan läsa mer om AcadeMedia här.
Ja, alla program ger minst grundläggande högskolebehörighet, även yrkesprogrammen.
Våra högskoleförberedande program passar dig som vill studera vidare efter gymnasiet, vilket program du bör välja beror på dina intressen och vad du vill studera vidare till. Olika program ger olika typer av högskolebehörighet.
Yrkesprogrammen innefattar numera också grundläggande högskolebehörighet. De ämnen som yrkesprogrammen nu läser mer utav är svenska och engelska. Högskolebehörigheten går att väja bort om du endast vill satsa på ditt yrkesval.
LIU står för Lokal idrottsutbildning och är för dig som vill läsa extra idrott som individuellt val. Om du vill söka LIU är det en ”vanlig antagningsprocess” via antagningskansliet på dina grundskolebetyg, och du behöver inte bli antagen genom ditt idrottsförbund.
NIU står för Nationellt godkänd idrottsutbildning. Idrottssatsningen är godkänd av både såväl skolverket som riksidrottsförbundet och är för dig som vill kombinera din utbildning med idrott. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett idrottsförbund. Övriga idrotter som inte är NIU är LIU, lokalt godkänd idrottsutbildning.
Du som bor utanför Falun och har lång restid kan ansöka om inackorderingstillägg hos CSN. Kravet är attt du ska ha minst två timmar tur och retur från ditt hem till skolan, med buss/tåg. Du kan läsa mer om tillägget på CSNs hemsida.
Självklart är utbildningen på Hagströmska Gymnasiet kostnadsfri.
Cambridgecertifikatet är en välkänd behörighet över hela världen som hos internationella arbetsgivare och universitet ses som en garant för elevernas engelskakunskaper. Under årskurs tre har du som väljer att läsa kursen Engelska 7 (Engelska nivå 3 fr.om juni 2025) möjlighet att bli förberedd för att avlägga provet för ett Cambridgecertifikat (CAE). Skolan står också för resan till Stockholm för att avlägga provet. Provavgiften står eleven själv för.
Här hittar du information om hur du ansöker.
Vi följer de regler som finns i gymnasieförordningen. Det innebär att man kommer in i tur och ordning baserat på meritvärde. Meritvärdet är summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i ditt slutbetyg. För NIU (Nationella idrottsutbildningar) kan antagningen se annorlunda ut, hur antagningen fungerar där kan du fråga förbundet eller tränaren för din idrott.
Ja, den elev som flyttat hemifrån för att börja på Hagströmska har självklart också tillgång till vår elevhälsa. Förutom det fungerar även tränarna som mentorer för de idrottande eleverna, de har kontinuerliga samtal där de följer upp träning, mående och skola. De elever som bor på våra elevboenden har även stöttning av boendegruppen som är ett team sammansatt för att vara till extra stöd och tillgängliga vid frågor eller eventuella problem gällande boendet.
Välkommen till Pluggstugan! Varje vecka finns möjlighet att få lärarledd läxhjälp på skolan. Pluggstugan vänder sig till alla elever, oavsett vilken betygsnivå du siktar på.
I vårt elevhälsoteam på skolan arbetar rektor tillsammans med specialpedagoger, kurator, skolsjuksköterskor och studiecoach.
Lunchen för Hagströmskas elever serveras i skolans restaurang som ligger precis intill skolan.
Hagströmska Gymnasiet har ett eget skolbibliotek som innehåller både skönlitteratur och facklitteratur. Dessutom har samtliga våra elever fri tillgång att låna e-böcker och ljudböcker.
Ja. Studier på Hagströmska Gymnasiet berättigar dig till studiebidrag via CSN.