Sex elever cyklar i grupp på en landsväg.

Triathlon

Triathlon är en tävlingsform som innefattar både simning, cykling och löpning och är det ultimata provet av en idrottares uthållighet. De som tävlar på höga nivåer är otroligt uthålliga och starka och har tränat mycket inför varje tävling, men man kan också utöva sporten som motionär. De tre momenten sker i följd och i olika distanser. Vanligtvis simmar du först, sedan cyklar och sist springer.

Träna Triathlon på Hagströmska gymnasiet

På Hagströmska Gymnasiet i Falun kan du träna triathlon på skoltid och samtidigt få en bra utbildning. Du kan också välja att träna simning eller cykling för sig. Både triathlon, simning och cykling har så kallat NIU i Falun. NIU står för Nationellt Godkänd Idrottsutbildning. Läs om vilka idrotter du kan träna hos oss här

Distanser i triathlon: olympisk, sprint och långdistans

De absolut vanligaste tävlingarna i triathlon går i korta distanser som även motionärer kan delta i. Det finns många olika varianter på distanser men som exempel är den olympiska distansen 1500 m simning, 4 mil cykling och 1 mil löpning. Det finns både kortare och längre distanser dock. 

Motionär = 400m simning, 1 mil cykling, 0,5 mil löpning

Sprint = 750m simning, 2 mil cykling, 0,5 mil löpning

Medel = 2-3 km simning, 9 mil cykling, 2 mil löpning

Lång = 4 km simning, 18 mil cykling, 3-4 mil löpning

Olympisk = 1500m simning, 4 mil cykling, 1 mil löpning

Barn- och ungdomsdistanser i triathlon

För ungdomar och barn finns egna distanser i triathlon. 

9-13 år = 100-200 m simning, 0,5 mil cykling, 1,25 km löpning

14-15 år = 400 m simning, 1 mil cykling, 2,5 km löpning

Ironman

För att avgöra vilken idrottare av simmare, löpare och cyklister som var mest uthålliga startades 1978 det första Ironman-loppet på Hawaii. Två år senare deltog flera hundra atleter i tävlingen och nu är den världskänd. Sveriges variant går varje år i Kalmar. Ironman går i distanserna 3,86 km simning, 18,02 mil cykling och ett maraton löpning(4,2195 mil). 

Nyheter

Visa alla nyheter