En person cyklar på Hagströmskas velodrom.

Cykling och cykelsport

Det finns flera kategorier av tävlingar i cykling. Man kan tävla i att cykla långt på väg, i terräng eller i specialanpassade banor till exempel. Den första tävlingen i cykling hölls i Frankrike 1868. Cykling har länge varit en farlig sport, främst eftersom deltagarna cyklar i väldigt hög hastighet och cykelhjälm var inte något som var vanligt före 1900-talet.

Träna cykling på gymnasiet

Vill du satsa på en karriär inom cykling och cykelsport men också få en bra gymnasieutbildning? Då ska du läsa cykling som specialidrott på Hagströmska Gymnasiet i Falun. Här finns en NIU i Cykling vilket innebär att det är en Nationellt Godkänd Idrottsutbildning. Hagströmska gymnasiet i Falun är en av Sveriges bästa idrottsgymnasier med flera idrotter att välja på, läs mer här.

I Falun finns extra bra möjligheter att träna cykling året runt eftersom en av nordens enda Velodromer finns här. En Velodrom är en oval cykelbana inomhus med lutande svängar. Det gör att du kan cykla fort även på vintern. 

Mountainbike och BMX

Mountainbike är en sorts cykel men också en gren inom cykling. Där cyklar man i terräng av olika slag. Man kan också tävla i downhill cykling som kallas cyklingens störtlopp. Downhill utförs ofta på skidorter under sommarhalvåret och kan liknas vid att åka alpint inom skidor. BMX är cyklingens motorcross och en annan sorts cykel. Då cyklar man på en bana med hopp och lutande kurvor. 

Vätternrundan och andra stora cykeltävlingar

Den absolut största och mest välkända cykeltävlingen i världen är Tour De France och går i Frankrike. I Sverige har vi Vätternrundan som är väldigt populär nationellt. Vätternrundan är 315 km och går runt Vättern, Sveriges näst största sjö. Vätternrundan går i juni varje år och är en folkfest för både atleter och familjer. Cykling är också en del av de olympiska spelen. 

Vilka muskler tränas vid cykling?

Kroppens stora muskelgrupper tränas vid cykling. Till exempel rumpan och låren. Det tränar också konditionen och uthålligheten och är en del av tre som genomförs i triathlon. Cykling påfrestar inte heller leder lika mycket som till exempel löpning gör.

Nyheter

Visa alla nyheter