Oskar om balansen mellan byggprogrammet och längdskidor
Oskar berättar om Hagströmska och hur det är att kombinera skolan med en idrott.

– Jag har inte hunnit reflektera riktigt än, det har varit så mycket med företaget, skolan och motocross att jag inte riktigt haft tid att sätta mig ner och fundera över det. Först nu inser jag att oj då, det går ju riktigt bra. Det är såklart jättekul när man har arbetat hårt med något.
– Jag märkte att jag ofta hade problem med min holeshot device, som är en typ av startanordning, och många kompisar hade samma problem. Efter en deltävling i SM där jag tappade flera placeringar pga detta så ville jag hitta en lösning. Det slutade i en ny sorts holeshot device som jag säljer till återförsäljare och fjädringsbyggare runt om i landet. De köper in min produkt för att sedan erbjuda den till kunderna som lämnar in sina fjädringar på service.
– Vi har jobbat mycket ihop. Hon har hjälpt mig med rådgivning, bollat idéer och läst många utkast. Jag har extremt mycket att tacka henne för. Hon var mitt bollplank och den som pushade mig till att ställa upp i tävlingarna. Utan henne hade det inte gått såhär bra.
– Jag har lärt mig jättemycket om entreprenörskap och marknadsföring, men främst att våga ta kontakt med företag och lita på min kunskap. Det roligaste har varit utmaningen, jag har alltid tyckt om att testa nya saker. Sen har det varit roligt att få fram en färdig produkt från en idé och se det bli verklighet. Att få känna på hur det är att driva ett företag för det har varit en dröm länge.
– Man ska satsa på något som man brinner för, något som är roligt och ett ämne man själv har intresse för. Det hjälper för att orka med de “tråkigare delarna” och lägga ner den tid som krävs för att det ska bli bra.
– Just nu är planen att starta upp företaget som aktiebolag efter UF-året. Jag ska fortsätta driva med den färdiga produkten men har samtidigt flera idéer på nya produkter. Det ska bli spännande att se vad vi kan ta fram.
Oskar berättar om Hagströmska och hur det är att kombinera skolan med en idrott.
Marcus Kyrö flyttade som 16-åring till Falun för att studera och spela hockey på Hagströmska Gymnasiet.
Det finns flera kategorier av tävlingar i cykling. Man kan tävla i att cykla långt på väg, i terräng eller i specialanpassade banor till exempel.
Alpin skidåkning började man tidigt med att placera stora träbitar under skorna för att kunna färdas ovanpå snön, och slippa pulsa.
Triathlon är en tävlingsform som innefattar både simning, cykling och löpning och är det ultimata provet av en idrottares uthållighet.