En elev sitter i lera framför en motorcross.

CH Parts – Årets UF-företag i Falun

Celina Hessman går andra året på ekonomiprogrammet med inriktning individuell idrott och tränar och tävlar i motocross. Inom kurserna Entreprenörskap och företagande samt Marknadsföring har hon startat UF-företaget CH Parts som tar fram och säljer detaljprodukter inom motocross. CH Parts har vunnit årets UF-företag i Falun, kommit tvåa i Bästa Affärsplan Dalarna och gått vidare till SM i Bästa Innovation.

Hur känns det att det har gått så bra för företaget? 

– Jag har inte hunnit reflektera riktigt än, det har varit så mycket med företaget, skolan och motocross att jag inte riktigt haft tid att sätta mig ner och fundera över det. Först nu inser jag att oj då, det går ju riktigt bra. Det är såklart jättekul när man har arbetat hårt med något. 

Idén till företaget fick hon efter en tävling. 

– Jag märkte att jag ofta hade problem med min holeshot device, som är en typ av startanordning, och många kompisar hade samma problem. Efter en deltävling i SM där jag tappade flera placeringar pga detta så ville jag hitta en lösning. Det slutade i en ny sorts holeshot device som jag säljer till återförsäljare och fjädringsbyggare runt om i landet. De köper in min produkt för att sedan erbjuda den till kunderna som lämnar in sina fjädringar på service. 

Du har haft en handledare under arbetet, vilket typ av stöd har du fått av henne?

– Vi har jobbat mycket ihop. Hon har hjälpt mig med rådgivning, bollat idéer och läst många utkast. Jag har extremt mycket att tacka henne för. Hon var mitt bollplank och den som pushade mig till att ställa upp i tävlingarna. Utan henne hade det inte gått såhär bra. 

Att starta ett UF-företag och ta det på allvar kräver mycket jobb men det ger också mycket tillbaka, säger hon. 

– Jag har lärt mig jättemycket om entreprenörskap och marknadsföring, men främst att våga ta kontakt med företag och lita på min kunskap. Det roligaste har varit utmaningen, jag har alltid tyckt om att testa nya saker. Sen har det varit roligt att få fram en färdig produkt från en idé och se det bli verklighet. Att få känna på hur det är att driva ett företag för det har varit en dröm länge. 

Har du några tips för de som ska starta UF-företag i framtiden?

– Man ska satsa på något som man brinner för, något som är roligt och ett ämne man själv har intresse för. Det hjälper för att orka med de “tråkigare delarna” och lägga ner den tid som krävs för att det ska bli bra. 

Framtiden för Celina och CH Parts ser ljus ut, med flera nya idéer i bakfickan. 

– Just nu är planen att starta upp företaget som aktiebolag efter UF-året. Jag ska fortsätta driva med den färdiga produkten men har samtidigt flera idéer på nya produkter. Det ska bli spännande att se vad vi kan ta fram. 

Nyheter

Visa alla nyheter