MARCUS KYRÖ KOMBINERADE EKONOMIPROGRAMMET MED ISHOCKEY
Marcus Kyrö flyttade som 16-åring till Falun för att studera och spela hockey på Hagströmska Gymnasiet.
När du ser tillbaka på dina tre år på Hagströmska, hur har det varit?
– Det har varit tre lärorika och utvecklande år på Hagströmska. Jag har tagit med mig många lärdomar om hur det är att flytta hemifrån och börja studera i en ny stad med nya människor. Tiden på Hagströmska har utvecklat mig som person. Därtill har jag fått vänner för livet från tiden i Falun. Jag är glad att jag valde att börja studera vid Hagströmska gymnasiet i Falun!
Vad tycker du är det bästa med skolan?
– Hagströmska är bra på många olika sätt, men det bästa är att möjligheten finns att kombinera studier med sin valda idrott. Att ha avsatt tid på schemat där man får utöva sin valda idrott är suveränt. Det är en unik förmån som inte alla skolor tillhandahåller. Dessutom är många elever hemmahörande i andra städer än i Falun, vilket skapar en gemenskap oavsett vilken idrott du utövar. Förutom det vill jag lyfta fram att lärarna i skolan är väldigt bra.
Hur var det att flytta till Falun?
– Att flytta till Falun som 16-åring var speciellt. En ny stad med nya människor. Till en början var jag nervös, då jag inte kände någon. En naturlig känsla, dock försvann nervositeten relativt snabbt när jag träffade mina klasskamrater och lärare. Många elever kommer från andra städer runt om i Sverige. Det gör att de flesta upplever en liknande situation. Jag upplevde att det hela blev enklare när man kände samhörighet med andra elever.
Har du några tips till den som funderar på att flytta till Falun för att börja på Hagströmska?
– Mitt främsta tips till dig som funderar på att flytta till Falun är att våga ta steget. Om du aldrig vågar ta steget att flytta kan du aldrig veta hur det är att studera i en främmande stad med nya människor. Det är läskigt till en början när du inte känner någon, men jag kan garantera dig som läser detta att du kommer att utvecklas mycket som person genom att välja studier i Falun vid Hagströmska gymnasiet. Jag har aldrig ångrat mitt beslut, utan jag är glad och tacksam att jag tog steget och flyttade till Falun.
Vad har du gjort sedan studenten och vad är drömmen framåt?
– Direkt efter studenten valde jag att jobba ett halvår. Jag ville ta en paus från studier innan det var dags igen. Därefter har jag påbörjat studier vid Uppsala universitet, där jag läser ett kandidatprogram i Företagsekonomi. Drömmen och målet framåt är att slutföra kandidatprogrammet och sedan ta en masterexamen vid Uppsala universitet.
Nyheter
Cykelresa till Mallorca
Hagströmskas cykelelever åkte på träningsläger till Palma, Mallorca i början på mars 2024.
Ett ledande idrottsgymnasium
Som ett ledande idrottsgymnasium i Sverige, erbjuder vi en unik utbildningsmiljö där du kan utvecklas både i klassrummet och inom din idrott.
Upptäck ditt framtidssäkra yrke i Dalarna
På Hagströmska gymnasiet erbjuder vi unika miljöer för dig som satsar på en yrkesförberedande gymnasietid!
Oskar om balansen mellan byggprogrammet och längdskidor
Oskar berättar om Hagströmska och hur det är att kombinera skolan med en idrott.
Marcus kombinerade ekonomiprogrammet med ishockey
Marcus Kyrö flyttade som 16-åring till Falun för att studera och spela hockey på Hagströmska Gymnasiet.
Cykling och gymnasieutbildning: En spännande kombination i Falun
Det finns flera kategorier av tävlingar i cykling. Man kan tävla i att cykla långt på väg, i terräng eller i specialanpassade banor till exempel.
Alpint och alpin skidsport
Alpin skidåkning började man tidigt med att placera stora träbitar under skorna för att kunna färdas ovanpå snön, och slippa pulsa.
Saker du inte visste om triathlon
Triathlon är en tävlingsform som innefattar både simning, cykling och löpning och är det ultimata provet av en idrottares uthållighet.