“Från världselit till vardagshjälte på Hagströmska" – Möt downhilltränaren Felix Beckeman

Att kunna erbjuda elever tränare i världsklass är något vi på Hagströmska är stolta över. En av dessa är Felix Beckeman – en av Sveriges främsta atleter inom Downhill Mountainbike, med både VM-guld och världscupsegrar på meritlistan. Idag är han en del av vår tränarstab, där han coachar och stöttar elever inom gravity-cykling.

En vanlig dag med Felix Beckeman

– Det är en ganska bred roll jag har, berättar Felix. Jag ansvarar för träningar och träningssamtal, men är också med och bygger och underhåller våra egna cykelsträckor. På helgerna följer jag ofta med eleverna ut på tävlingar. En annan viktig del av jobbet är att även stötta i skolarbetet, berättar Felix – att se till att de klarar hela sin gymnasietid, inte bara idrotten.

Tränare och förebild – en viktig kombination

För Felix är det tydligt att tränarrollen innebär mer än bara teknik och träningsupplägg.
– Rollen som tränare och även förebild är otroligt viktig. Eleverna är ju unga, och man har en stor del i att forma dem – både som idrottare och som människor. Att vara tränare handlar dels om att bana väg för deras utveckling, men också att visa att här tar vi hand om varandra och bygger en bra sammanhållning.

Glädjen – och risken – med downhill

– Det bästa med sporten? Att vi har så otroligt kul på cykeln, säger Felix med ett leende. Han förklarar att detta är en sport som är unik på så sätt att man kan utvecklas utan att varje pass behöver vara blod, svett och tårar. Ibland kör vi hela där vi bara cyklar och har kul med varandra – det bygger gemenskap och cykleglädje.
Men sporten har även en baksida:
– Vi cyklar snabbt utför, och det innebär såklart en risk för att man skadar sig illa.

  • Rollen som tränare och även förebild är otroligt viktig. Eleverna är ju unga, och man har en stor del i att forma dem.

Livet går ju inte alltid på räls – hur stöttar du elever som kämpar?

– Jag har själv haft en lång karriär där jag upplevt mycket och sett det mesta, och det gör att jag ofta kan känna igen mig i det eleverna går igenom och relaterar till dem. Man får möta dem där de är och försöka bana väg för dem. Men ibland behövs mer stöd än vad jag kan ge – och då har vi externa kontakter inom olika områden som kan hjälpa till. Det viktiga är att eleverna får den stöttning de behöver.

En resa som började just här

Felix egen resa började faktiskt på Hagströmska:
– Jag var redan med i juniorlandslaget och hade en anpassad fyraårig gymnasieplan för att kunna satsa fullt ut på idrotten. När Hagströmska gymnasiet öppnade under mitt sista år bytte jag hit och gick sista året i skolan här.

Resten är, som man säger, historia.
Efter studenten följde nästan ett decennium av tävlande på elitnivå – med bland annat VM-guld, VM-brons och världscupvinster.
– Jag valde till slut att slå mig ner i Falun, och ganska snart fick jag chansen att börja arbeta som tränare på heltid. Jag hade haft kontakt med skolan till och från sedan studenten, men sedan 2017 är jag här på heltid.

Vill du veta mer om Felix karriär? Missa inte hans djupintervju med Red Bull där han berättar mer om sin tid som elitidrottare – både de stora vinsterna och de tuffaste motgångarna.

Nyheter

Det finns inga resultat som matchar din filtrering.

Visa alla nyheter