Person åker slalom i en skidbacke.

Alpin skidsport

Slalom, paralellslalom, storslalom, super-G och störtlopp är alla olika sorters alpin skidåkning. Alla alpina skidsporter är utförsåkning, till skillnad från längdskidåkning som också sker på plan mark, i uppförsbacke och i stadion. En annan skillnad är att skidorna sitter fast helt i pjäxan vid alpin skidåkning.

NIU – Träna alpint på gymnasiet

På Hagströmska Gymnasiet i Falun kan du träna alpint på skoltid. Vi har så kallat NIU vilket betyder att det är en nationell godkänd idrottsutbildning. Här får du möjlighet att utvecklas till elitidrottare. Hagströmska Gymnasiet Falun har flera idrottsutbildningar inom andra sporter också. När du läser NIU får du både en gymnasieutbildning och får utvecklas inom din idrott. 

Historien om alpint 

Skidåkningens historia kommer från forntida Norden. Här började man tidigt med att placera stora träbitar under skorna för att kunna färdas ovanpå snön, och slippa pulsa. Delar av forntida skidor har hittats bevarade i mossar. Själva sporten alpin skidåkning började växa fram i mitten på 1800-talet när skidåkningen inte längre bara var för transport. Den första tävlingen i skidåkning hölls i Norge 1868. Sporten spreds snabbt till resten av Europa och den första slalomtävlingen hölls i Schweiz.

Utrustningen

Alpint och alpin skidsport är riskfyllt, man kan skada sig oavsett om man är nybörjare eller proffs. Det är viktigt att vara försiktig och inte ta några onödiga risker. En annan säkerhetsaspekt är att ha bra utrustning. Till säkerhets- och skyddsutrustning räknas hjälm, handskar, ryggskydd samt arm- och benskydd. 

Pjäxor, stavar och skidor

Som i allt annat är det viktigt att ha verktyg anpassade för ändamålet. Pjäxor, skidor och stavar finns anpassat specifikt för alpin skidåkning. Skidorna ska ha timglasform och metallkanter. Alpin skidåkning karaktäriseras av att hela pjäxan är fäst vid skidan, men om pjäxorna var helt fasta skulle det inte gå att svänga eller styra speciellt bra så därför är det noga med bra pjäxor. 

På FIS alpint finns resultat från tävlingskalendern

Alpin skidsports hem finns på FIS-ski.com där kan du se resultat från världscupen och världsmästerskap. Där finns också en tävlingskalender och andra nyheter från skidsportens värld. 

Vintersporter och klimatförändringar

På grund av den förstärkta växthuseffekten och de klimatförändringar som väntas komma av den förväntas säsongerna för vintersporter bli kortare. Det kommer bland annat komma mindre snö i framtiden men som tur är finns det snömaskiner och annat som underlättar. 

Nyheter

Visa alla nyheter