Hagströmska Gymnasiet

Fordon och transport - Transport på Hagströmska i Falun

Fordons- och transportprogrammet med inriktning Transport är utbildningen för dig som har ett intresse för fordon och vill komma ut i arbetslivet direkt efter examen. Branschen är i ett stort behov av utbildad arbetskraft och dina chanser till arbete är mycket stora. Transport är en yrkesförarutbildning för dig som vill arbeta inom godstransport i framtiden. Du kommer att få kunskaper kring trafikkunskap, transportsystem och logistik. Du erbjuds möjligheten att ta körkortsbehörighet till personbil samt lastbil med släp.

 

Vad är APL?

Praktik på gymnasiet kallas för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Det innebär att du under din utbildning har praktik på ett eller flera företag inom det yrkesområde du studerar. Du får chansen att testa på det du lärt dig i skolan på en riktig arbetsplats och även lära dig nya saker från din handledare och kollegor. Det är ett jättebra sätt att få erfarenhet redan under gymnasietiden och en möjlighet till att skapa kontakter inom din bransch. 

På inriktningen Transport har du sammanlagt 16 veckors praktik uppdelat på fyra terminer. Du hittar först och främst din praktikplats själv men vi kan hjälpa till vid behov. Det finns en mängd olika företag att söka sig till för praktik. De flesta elever saknar körkort under sina första praktiktillfällen och åker då ihop med en arbetande yrkesförare.

 

Om körkorten

Körproven är individuella och görs via Trafikverket. Skolan håller i körträning med egna fordon så att du som elev ska lära dig samt bli trygg inför dina uppkörningar. Eftersom körproven är individuella kör du också upp när du känner dig redo. Skolan står för alla kostnader. 

Du har bland annat chansen att ta körkort för: personbil (B-körkort), truck, hjullastare, tung lastbil (C-körkort), tung lastbil med släp (CE-körkort) och fordonsmonterad kran.

 

Tre år på Transport

År 1

I årskurs ett får du en introduktion i fordonsteknik och fordons- och transportbranschen. Du kommer här få grundläggande kunskaper i hur bland annat fordon och motorer fungerar samt vilka typer av villkor och lagstiftningar man behöver ha koll på. Det första året kommer innehålla mer teori som sedan kommer omsättas praktiskt främst i årskurs två och tre. 

År 2

I årskurs två kommer du att få köra för första gången och få lära dig hur ett transportuppdrag går till. Du kommer att få utbildning i säkerhetskontroll för både personbil och lastbil samt lära dig mer om lastvikt och risker. Under året får du också gå igenom maskinell godshantering, yrkestrafik och godstrafik. Du har sammanlagt 8 veckors praktik (APL) under året. 

År 3

Under ditt tredje år på inriktningen får du fördjupade kunskaper inom gods- och yrkestrafik. Du kommer få lära dig hantera hjullastare och maskinell godshantering. Under din andra termin i årskurs tre får du träna på att köra med olika fordonskombinationer, exempelvis lastbil med släp. Du kommer också att ha praktik (APL) sammanlagt 8 veckor under året. Som avslutande del i din gymnasietid kommer du också att utföra ett gymnasiearbete, som kan vara både praktiskt eller teoretiskt inriktat. 

 

Följ oss gärna på instagram!

Du är också varmt välkommen att besöka oss på Öppet hus!

Fordon och transport

Fordon och Transportprogrammet är ett yrkesförberedande program som gör dig redo att ta dig in i arbetslivet direkt efter studenten. Det finns också möjlighet att lägga till kurser för att bli högskolebehörig om du önskar kunna läsa vidare på universitet eller annan eftergymnasial utbildning. Programmet är praktiskt men har även stort fokus på den teoretiska biten med genomgång av avancerade fordonssystem och säkerhet. Efter examen från programmet har du de kunskaper som behövs för att arbeta som till exempel mekaniker, yrkesförare, lager- eller terminalarbetare.

Om ansökan

Så söker du

Vi hänvisar till Gymnasieantagningen, Dalarnas Kommunförbund här.

Om du är ute efter statistik kring antagningen finns det här. Vår skolkod är 2008

Vill du ha ytterligare information om hur du går tillväga kan du tala med din studie- och yrkesvägledare eller kontakta oss på:  syv.falun@hagstromska.se

Sökkod

FTTRA

Idrotter på Hagströmska

GymnasiegemensammaPoäng
Engelska 5100
Historia 1a150
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1a100
Naturkunskap 1a150
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1a150
Svenska 1100
ProgramgemensammaPoäng
Fordonsteknik - introduktion200
Fordons - och transportbranschen200
InriktningskurserPoäng
Yrkestrafik 1a200
Yrkestrafik 1b300
ProgramfördjupningskurserPoäng
Godstransporter - specialisering100
Maskinell godshantering200
Godstrafik200
Fordonskombinationer - godstransporter200
Individuella valPoäng
Individuellt val 1100
Individuellt val 2100
Högskolepaketet (utökat program)Poäng
Svenska 2*
Svenska 3*
Engelska 6*
Gymnasiearbete100
Summa: 2500