Hagströmska Gymnasiet

Industritekniska programmet - Svetsteknik på Hagströmska i Falun

Det Industritekniska programmet med inriktning Svetsteknik passar dig som vill ha en praktisk utbildning med goda möjligheter till jobb efter studenten. Duktiga svetsare är en yrkesgrupp som är starkt efterfrågad av industriföretag både i Sverige och utomlands. Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper inom en eller flera svetsmetoder och möjlighet till certifikat/IW-diplom inom vald metod. 

Vilken/vilka svetsmetoder en elev väljer att utbilda sig inom beror på vilken typ av svetsarbete eleven vill ha i framtiden och vad han/hon har bäst handlag för. MAG- svetsning handlar till exempel om grövre svetsfogar och industriell svetsproduktion, medan TIG- svetsning är en mer tålamodskrävande metod som används för finare svetsning av mera hantverkskaraktär.

 

 

Om inriktningen

Under utbildningen får du lära dig olika svetsmetoder, du får mycket praktisk träning och även arbetslivserfarenhet av den praktik (APL) som ingår. Utbildningen innehåller även en svetsarprövning som är ett slags körkort du tar i två olika metoder. Det finns också möjlighet att ta ett IW certifikat (International Welder). För att få certifikatet gör du praktiska arbetsprov samt skriver en teoretisk tenta. Med certifikatet får du ett diplom som visar vilken utbildning du har och ger dig möjligheten att arbeta som Internationell svetsare.

Programmet innehåller ungefär 30 procent teoretisk utbildning medan resterande är praktiskt. Utbildningen sker i Främbyhallen, en gammal och vacker lokal som erbjuder bra förutsättningar för ditt lärande.

 

Vad är APL?

Praktik på gymnasiet kallas för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Det innebär att du under din utbildning har praktik på ett eller flera företag inom det yrke du studerar. Du får chansen att testa på det du lärt dig i skolan på en riktig arbetsplats och även lära dig nya saker från din handledare och kollegor. Det är ett väldigt bra sätt att få erfarenhet redan under gymnasietiden och en möjlighet till att skapa kontakter inom din bransch. 

Du som elev söker dig till en praktikplats själv men vi hjälper också till om det behövs. Utbildningen innehåller 4 veckors APL per termin i årskurs två och tre. Praktiken kan utföras på en mängd olika företag inom branschen och behöver nödvändigtvis inte innehålla svetsning. Du kan också få lära dig planering, hur man ska tänka och lägga upp arbetet. Men oftast får man också svetsa under sin praktik.

 

Tre år på Svetsteknik

År 1

Under året får du grundläggande utbildning i verkstaden, skärande, bearbetning och svetsteknik. Du kommer här få lära dig de maskiner ni kommer att arbeta med samt hur man hanterar dem. Årskursen innehåller mycket praktiskt arbete och du får prova på alla de tre svetsmetoderna i Svetsgrund 1. I årskurs ett får du också välja vilken inriktning du vill gå i årskurs två.

År 2

I årskurs två får du fördjupa dig inom svetsyrket. Här får du mycket praktisk träning med målet att du ska bli riktigt bra på svets. Teoretiskt kommer du få läsa tillverkningsunderlag där man ska tyda ritningar, vilket också kommer att appliceras praktiskt. Du kommer att ha sammanlagt 8 veckors APL. Under året väljer du även vilket metod du vill fördjupa dig i. 

År 3

I årskurs tre får du en ytterligare fördjupning inom svets och inom källsvets (grunden). Här fortsätter du arbeta för att utvecklas inom svets och svetsteknik. Under året kommer du ha 8 veckors APL samt få arbeta med produktutveckling och jobba med ditt gymnasiearbete.

 

Följ oss gärna på instagram!

Du är också varmt välkommen att besöka oss på Öppet hus!

Nationellt program

Industritekniska programmet

Industritekniska programmet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom områden som processinriktad eller maskinell materialbearbetning och produktframställning, driftsäkerhet och underhåll samt svetsning och annan sammanfogning.

Sökkod

INSVE

Idrotter på Hagströmska

GymnasiegemensammaPoäng
Engelska 5100
Historia 1a150
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1a100
Naturkunskap 1a150
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1a150
Svenska 1100
ProgramgemensammaPoäng
Industritekniska processer100
Människan i industrin100
Produktionskunskap 1100
Produktionsutrustning 1100
InriktningskurserPoäng
Produktutveckling 1100
Kälsvets 1 - Metod 1100
Svets grund100
Tillverkningsunderlag100
ProgramfördjupningPoäng
Kälsvets 2 - Metod 1100
Datorstyrd produktion 1100
Kälsvets 1 - Metod 2100
Kälsvets 2 - Metod 2100
Stumsvets 1 - Metod 1100
Stumsvets 2 - Metod 1100
Stumsvets 1 - Metod 2100
Entreprenörskap100
Individuella valPoäng
Individuellt val 1100
Individuellt val 2100
Högskolepaketet (lägg till för behörighet till högskolan)Poäng
Svenska 2*
Svenska 3*
Engelska 6*
Gymnasiearbete100
Summa: 2500