Hagströmska Gymnasiet

Bygg och anläggning- Husbyggnad på Hagströmska i Falun

Programmet Bygg och anläggning med inriktning mot husbyggnation är ett yrkesförberedande program. Inriktningen är praktisk lagd med några timmar teori i veckan som sedan appliceras praktiskt. Om du även vill göra din utbildning högskoleförberedande finns det möjlighet att lägga till kurser för att få behörighet att läsa vidare på högskola eller universitet. 

 

Anmäl dig till Öppet hus

 

Om inriktningen

Bygg och anläggning – Husbyggnation är en bred utbildning och passar dig som vill ha en praktisk gymnasietid med stora möjligheter till jobb direkt efter gymnasiet. Efter studenten arbetar de flesta som snickare men det finns också möjlighet att specialisera sig inom en specifik del av husbygge, exempelvis takbyggnation. De allra flesta hittar jobb efter gymnasiet och för den som visar framfötterna och brinner för yrket finns det stora möjligheter i framtiden. Många som söker sig till skolan gör det för idrotten som erbjuds men det går självklart bra att endast söka programmet.

Utbildningen genomförs till stor del i Främby som är en stor industrihall. Vi som skola är stolta över att erbjuda en yrkeshall och maskinpark. Här får du som elev goda förutsättningar för lärande och en framtid inom bygg. 

 

Vad är APL?

Praktik på gymnasiet kallas för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Det innebär att du under din utbildning har praktik på ett eller flera företag inom det yrke du studerar. Du får chansen att testa på det du lärt dig i skolan på en riktig arbetsplats och även lära dig nya saker från din handledare och kollegor. Praktiken är ett bra sätt att få erfarenhet redan under gymnasietiden och en möjlighet till att skapa kontakter inom din bransch. 

Hos oss har du sammanlagt 16 veckors praktik uppdelat på fyra terminer med start i årskurs två. Du hittar först och främst din praktikplats själv men vi kan hjälpa till vid behov. Praktiken kan du ha på allt från småföretag till reparationer, tillbyggnad och stora byggnationer (t ex, hyresrätter och skolor). För att knyta så värdefulla kontakter som möjligt och öka chansen för en anställning direkt efter gymnasiet är det bäst att söka sig till en praktikplats i sin hemort eller där man förväntar sig bo efter studenten. 

 

Tre år på Husbyggnation

År 1

Under ditt första år på Bygg och anläggning – Husbyggnad kommer du att lära dig grundläggande praktiska moment och teori. Du kommer tillsammans med en grupp andra elever få bygga lekstugor enligt ritningar där flera viktiga moment inkluderas, som plåtslageri och måleri. Du kommer även att få gå igenom grunden för enklare maskiner. 

År 2

Under årskurs två får du välja vilken inriktning du vill ha. Det här året kommer fokusera på bjälklag, ytterväggskonstruktion och väggkonstruktion. Du får lära dig om varför man ska isolera och vad som händer om man inte gör det. Du kommer att få följa ritningar och utöka dina teoretiska och praktiska byggkunskaper. Under året kommer du att få bygga ett mindre hus enligt riktningar för att få med alla moment som grund med bjälklag, ytterväggskonstruktion, takstolar och tak. 

År 3

Det tredje året får du öka på allt du lärt dig och här arbeta med riktig byggnation. Du kommer att få bygga friggebodar enligt beställningar och annars till försäljning. I kursen Trä ingår det montage av kök, fönster och dörrar.  I kursen Betong arbetar du med formsättning för att kunna gjuta väggkonstruktioner, pelare och platta på mark.

I Behörighetskursen får du lära dig om säkerhet i fem olika delar. Här får du lära dig bland annat säkra lyft, ställningsbyggnation, fallskydd, mobilarbetsplattsfomer, heta arbeten och ansvarig för brand. Efter kursen får du ett certifikat för att ha med dig in i arbetslivet. 

 

Följ oss gärna på instagram!

Du är också varmt välkommen att besöka oss på Öppet hus!

Bygg och anläggning

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom något av bygg- och anläggningsbranschens yrken, till exempel som anläggningsarbetare, anläggningsmaskinförare, byggnadsarbetare, byggnadsmålare eller plåtslagare. Programmet ger också grundläggande högskolebehörighet och möjligheten att studera vidare på högskola och universitet för den som vill.

 

Om ansökan

Så söker du

Vi hänvisar till Gymnasieantagningen, Dalarnas Kommunförbund här.

Om du är ute efter statistik kring antagningen finns det här. Vår skolkod är 2008

Vill du ha ytterligare information om hur du går tillväga kan du tala med din studie- och yrkesvägledare eller kontakta oss på:  syv.falun@hagstromska.se

Sökkod

BAHUS

Idrotter på Hagströmska

GymnasiegemensammaPoäng
Engelska 5100
Engelska 6*100
Historia 1a150
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1a100
Naturkunskap 1a150
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1a150
Svenska 1100
Svenska 2*100
Svenska 3*100
Gymnasiearbete100
ProgramgemensammaPoäng
Bygg och anläggning 1200
Bygg och anläggning 2200
InriktningskurserPoäng
Husbyggnadsprocessen200
Husbyggnad 1100
Husbyggnad 2200
Husbyggnad 3 - ombyggnad200
ProgramfördjupningPoäng
Trä 1 - stommar100
Trä 2 - Beklädnad100
Trä 3 - Montage100
Betong 1 - lågform och platta på mark100
Entreprenörskap100
Individuellt valPoäng
Individuellt val 1100
Individuellt val 2100
*Grundläggande högskolebehörighet
Från och med höstterminen 2023 innehåller alla yrkesprogram kurserna som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Du som elev kan aktivt välja bort dem inför årskurs 2.
Summa: 2800