Hagströmska Gymnasiet

Om programmet

Det estetiska programmet är ett högskoleförberedande program men med många kreativa inslag. Efter examen från programmet ska du ha kunskaper för högskolestudier inom exempelvis de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena. Utbildningen ger dig en bred bas att stå på samtidigt som du får en möjlighet att vara kreativ och skapa, reflektera över dels dina egna med även över andras estetiska arbeten. Programmet ger dig möjlighet att utveckla både dina färdigheter inom design men också din analytiska förmåga.

Är du intresserad av att skapa reklam och att undersöka bildens olika möjligheter via tryckt media som till exempel tidningar och böcker eller via digital media som internet, appar och TV? Vill du lära dig allt om grafisk formgivning, design och kommunikation och hur man gör till exempel reklamfilm? Kan du tänka dig en framtid som art director och styra över olika visuella delar i en kreativ process? Eller vill du vara den som designar och illustrerar morgondagens barnböcker, bokomslag och tidningar eller skapar layout på webben?

På vårt program Grafisk design och reklam får du en bred utbildning inom reklam-, media- och förlagsbranschen. Vi arbetar med hela designprocessen, allt från idé, skissande, kontext och målgrupp, pitchande av idé för kund samt slutpresentation av det kreativa projektet. Du får en bred konstnärlig bas att stå på i de gemensamma estetiska kurserna. Inom din profil lär du dig att hantera och skapa i olika digitala program, teckna med ritplatta, fotografera och redigera film.

Programmet är högskoleförberedande och efter gymnasiet kan du söka till utbildningar på olika kreativa högskolor och universitet både i Sverige och utomlands. Exempel på framtida yrken är: art director, grafisk formgivare, layoutare, copywriter, webbdesigner och illustratör.

Om ansökan

Vi hjälper dig

Har du frågor om ansökan? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Ansökningskod

ESBIL

Gymnasiegemensamma ämnenPoäng
Engelska 5100
Engelska 6100
Historia 1b100
Historia 2b - kultur100
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1b100
Naturkunskap 1b100
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1b100
Svenska 1100
Svenska 2100
Svenska 3100
Programgemensamma ämnenPoäng
Estetisk kommunikation 1100
Konstarterna och samhället50
Inriktningsämnen
Bild100
Bild och form 1b100
Form100
Bildteori100
Gymnasiearbete100
Programfördjupningskurser500
Individuellt val200
Summa: 2500