Hagströmska Gymnasiet

Barn och fritid- Fritid och hälsa på Hagströmska i Falun

Vill du jobba med människor i framtiden? Är du social, intresserad av att lära dig mer om ledarskap och tycker om att röra på dig? Då är Barn- och fritidsprogrammet med inriktning Fritid och hälsa något för dig! Fritids- och friskvårdssektorn är alltid i behov av personal och våra elever är ofta eftertraktade på marknaden redan innan de tagit studenten. Några exempel på vad du kan jobba som efter utbildningen är: fritidspersonal, badhuspersonal, friskvårdspersonal och Gympersonal/träningsinstruktör.

 

 

Om inriktningen

På inriktningen Fritid och hälsa kommer du att få kunskap om olika fritids- och friskvårdsverksamheter samt om hälsofrämjande arbete. Du kommer också lära dig att analysera och reflektera över människors olika livsvillkor och möjligheter att utvecklas. Vi lägger stort fokus på ledarskap och övar på kommunikation och det sociala mötet. 

Utbildningen innehåller många praktiska moment och vi genomför dessa ute på lokaler som är lämpade för ändamålet, exempelvis simhallen och idrottshallarna på Lugnet, klättringshallen och fotbollsplanerna på aktivitetscentret Mono Loco, i vårt stora gym och i padelhallen. Teoretiska kurser som exempelvis träningslära förankrar vi i praktiken genom att eleverna sedan får skapa sitt eget träningsprogram på gymmet.

 

Klättercertifiering

Vi erbjuder alla elever på Barn- och fritidsprogrammet att ta klättringscertifikat under andra året på utbildningen. Vi genomför detta moment i klätterhallen på Mono Loco. Du får lära dig säkerhet, att klättra med rep och leda andra i sin klättring – ytterligare en del i vårt fokus på ledarskap. Vid certifieringen får du ett kort med din klätterlicens. 

 

Vad är APL?

Praktik på gymnasiet kallas för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Det innebär att du under din utbildning har praktik på ett eller flera företag inom det yrke du studerar. Du får chansen att testa på det du lärt dig i skolan på en riktig arbetsplats och även lära dig nya saker från din handledare och kollegor. Det är ett jättebra sätt att få erfarenhet redan under gymnasietiden och en möjlighet till att skapa kontakter inom din bransch. 

Hos oss har du sammanlagt 16 veckors praktik uppdelat på fyra terminer. Du hittar först och främst din praktikplats själv men vi kan hjälpa till vid behov. Tidigare elever har bland annat haft praktikplatser som badpersonal på Lugnet, fritidspersonal, idrottslärare och som friskvårdspersonal på exempelvis Mono Loco, Friskis & Svettis och 24/7.

 

Dina tre år

År 1

Under ditt första år på programmet läser du många av de gymnasiegemensamma ämnena som svenska, matte och engelska. Du läser också kurserna Ledarskap, Hälsopedagogik samt Utveckling och lärande. Vi gör en hel del studiebesök för att eleverna ska få se olika typer av arbetsplatser inom vår bransch och deltar i flera av treornas aktiviteter. Exempelvis leder elever från trean gruppträningspass som vi deltar i. Detta är ett bra sätt att se vad som kommer att komma längre fram i utbildningen. 

År 2

Andra året är det mer fokus på våra profilämnen. Du läser Aktivitetsledarskap, Träningslära och Fritid och friskvård. Du får chansen att ta klättringscertifikat och vi testar på att idrotta i rullstol, exempelvis rullstolsinnebandy, för att få en inblick i hur det är att träna med en funktionsvariation. Under detta året har du även din första praktik (APL), fyra veckor på hösten och fyra veckor på våren. 

År 3

Under ditt sista år är det också mycket fokus på våra profilämnen. Du får delta i och leda många praktiska moment, du läser Entreprenörskap och genomför ditt Gymnasiearbete. Tidigare elever har exempelvis hållit i gympapass för seniorer och anordnat en padelturnering som sina gymnasiearbeten. Du har också praktik, fyra veckor på hösten och fyra veckor på våren.

 

Följ oss gärna på instagram!

Du är också varmt välkommen att besöka oss på Öppet hus!

Barn och fritid

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta med barn, ungdomar eller vuxna inom pedagogiska och sociala yrkesområden eller i fritids- och friskvårdssektorn. Inom programmet ska eleverna också ges möjligheter att läsa kurser som förbereder för högskolestudier inom dessa områden.

 

Sökkod

BFFRI

Idrotter på Hagströmska

GymnasiegemensammaPoäng
Engelska 5100
Historia 1a150
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1a100
Naturkunskap 1a150
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1a150
Svenska 1100
ProgramgemensammaPoäng
Hälsopedagogik100
Naturkunskap 1a250
Kommunikation100
Lärande och utveckling100
Människors miljöer100
Pedagogiskt ledarskap100
Samhällskunskap 1a250
Svenska 2100
InriktningskurserPoäng
Fritids - och friskvårdsverksamhet200
Fritids - och idrottskunskap100
ProgramfördjupningPoäng
Kost och hälsa100
Mental träning100
Idrott och hälsa 2100
Entreprenörskap100
Träningslära 1100
Träningslära 2100
Individuellt valPoäng
Individuellt val 1100
Individuellt val 2100
Högskolepaketet (välj till Svenska och Engelska)Poäng
Svenska 3*
Engelska 6*
Gymnasiearbete100
Summa: 2500