Hagströmska Gymnasiet

Bygg och anläggning- anläggningsförare på Hagströmska Falun

Bygg och anläggningsprogrammet med inriktning anläggningsförare innebär en praktisk utbildning med fokus på det verkliga arbetet som maskinförare. Du får lära dig anläggningsmaskinteknik med bandgrävare, grävlastare, hjulgrävare och hjullastare.

 

 

Om inriktningen

Programmet är yrkesförberedande och förbereder dig att jobba som anläggningsförare direkt efter studenten. Under ditt första läsår utgår vi från våra lokaler på Främbyvägen 20 och genomför sedan vissa moment uppe på vår anläggningsplan på Västermalmsvägen 24.

Efter utbildningen finns det goda chanser att få jobb. Anläggningsbranschen är just nu i en tillväxtperiod och det finns gott om arbete både i närområdet i Falun och på nationell nivå. Detta väntas också att växa ytterligare framöver då branschen kommer att spela stor roll i arbeten som kan kopplas till klimatomställningen, exempelvis utbyggnaden av våra elnät i Sverige.

 

Våra maskiner

Under dina tre år får du utbildning i följande maskiner:

  • 1st 1,8 ton Bandgrävare (Volvo), 
  • 1st 8 ton Bandgrävare (Volvo), 
  • 1st 16 ton Hjulgrävare med grävsystem (Volvo), 
  • 1st Hjullastare modell LH60 (Volvo)
  • 1st Grävlastastare (Huddig 1260D City)

 

Vad är APL?

Praktik på gymnasiet kallas för APL (arbetsplatsförlagt lärande). Det innebär att du under din utbildning har praktik på ett eller flera företag inom det yrke du studerar. Du får chansen att testa på det du lärt dig i skolan på en riktig arbetsplats och även lära dig nya saker från din handledare och kollegor. Praktiken är ett bra sätt att få erfarenhet redan under gymnasietiden och en möjlighet till att skapa kontakter inom din bransch.

Hos oss har du sammanlagt 16 veckors praktik uppdelat på fyra terminer med start i årskurs två. När det kommer till APL-platser har skolan APL- avtal med ett flertal företag i branschen men det finns även möjlighet att som elev själv önska sin egen APL-plats.

 

Följ oss gärna på instagram!

Du är också varmt välkommen att besöka oss på Öppet hus!

Bygg och anläggning

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom något av bygg- och anläggningsbranschens yrken, till exempel som anläggningsarbetare, anläggningsmaskinförare, byggnadsarbetare, byggnadsmålare eller plåtslagare.

 

Sökkod

BAANL

Idrotter på Hagströmska

GymnasiegemensammaPoäng
Engelska 5100
Historia 1a150
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1a100
Naturkunskap 1a150
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1a150
Svenska 1100
ProgramgemensammaPoäng
Bygg och anläggning 1200
Bygg och anläggning 2200
InriktningskurserPoäng
Anläggningsförare - process*100
Anläggningsförare 1*200
Anläggningsförare 2*200
Anläggningsförare 3*200
Anläggningsförare 4*200
ProgramfördjupningPoäng
Anläggning Ledningsbyggnad200
Entreprenörskap100
Individuellt valPoäng
Individuellt val 1100
Individuellt val 2100
Högskolepaketet (utökat program)Poäng
Svenska 2*
Svenska 3*
Engelska 6*
Gymnasiearbete100
Summa: 2500