E-sport NIU på Hagströmska Gymnasiet
Hos oss får du inte bara chansen att utveckla ditt spelande, du får också hjälp att bygga upp både den fysiska och mentala styrkan som krävs för att satsa på din e-sport.
Utveckling och prestation
Utbildningen inom E-sport på Hagströmska Gymnasiet är uppbyggd på tre ben. Fysisk träning, mental träning och teori samt gaming. Samtliga idrottare kommer att få ett individanpassat fysupplägg. Några kan behöva mer styrka, andra mer kondition, för att möjliggöra optimal prestation inom sin e-sport. Den mentala träningen och spelteorin kommer befintliga tränare på Hagströmska att ansvara för tillsammans med gästföreläsare, där en del kommer att vara internationella.
Träningen
Spelandet äger rum på skolan där vi har bra gamingdatorer och utrustning från Xtrfy. Tillsammans med din erfarna tränare lägger du upp ett träningsprogram för ditt valda spel och sätter upp mål att jobba för varje termin. Den fysiska träningen sker tillsammans med Hagströmskas fystränare Niclas Mårtensson. Niclas är även ledaren för de individuella idrotterna.
E-sport kan kombineras med samtliga gymnasieprogram som Hagströmska Gymnasiet erbjuder och vi erbjuder således en unik möjlighet för elever att kunna satsa på både sitt skolarbete och sin valda e-sport.
Vår tränare
Mats har jobbat inom e-sporten sedan 2007, med både management och coachning. På senare år har han jobbat mycket med streaming och varit en flitigt anlitad expertkommentator inom spelen Dota 2 och CS:GO.
Som e-sportselev får du
- Välja den e-sport du vill och får en individuell utvecklingsplan utifrån dina mål och förutsättningar som utvärderas/omarbetas under din tid hos oss.
- Träna upp till 9 timmar per vecka på skoltid.
- Erfarna och engagerade tränare i både e-sport och fysisk träning
- Möjligheten att kombinera din e-sport med samtliga av våra program.
Ansökan är öppen
För dig som börjar gymnasiet HT 2025 och vill söka NIU e-sport är ansökan nu öppen! Du kan välja mellan CS 2 och Dota 2. Ansök görs till Svenska E-sportsförbundet via respektive formulär nedan.
Ansökan e-sport NIU CS 2: https://svenskesport.se/niucs2
Ansökan e-sport NIU Dota 2: https://svenskesport.se/niudota2
När du söker NIU gör du alltså två ansökningar: en NIU-ansökan till SESF och en gymnasieansökan där du väljer valfritt program och inriktning på Hagströmska Gymnasiet. Det är NIU-ansökan till Svenska E-sportsförbundet som nu är öppen till 1 december 2024. Gymnasieantagningens ansökningsperiod beror på vilken kommun du bor i.
Info
- Idrottsutbildning: NIU
- Träning per vecka: 9h
Ansökan och vanliga frågor
Nedan kan du läsa om ansökan och vanliga frågor och svar om E-sport på Hagströmska.
Det är många som varje år väljer att flytta till Falun för att börja på Hagströmska. Den möjligheten finns för dig som vill gå någon av våra idrottsutbildningar och inte bor i eller i närheten av Falun. Du kan läsa mer om elevboende och ansöka här.
Ansökan till NIU görs via det aktuella förbundet och sista ansökningsdatum ligger tidigare än den vanliga gymnasieansökan. Har du frågor är du välkommen att kontakta esport@hagstromska.se, så hjälper vi dig vidare.
Du behöver också ansöka till skolan och det gymnasieprogram du vill läsa. Här kan du läsa mer om gymnasievalet och hur du ansöker till oss!
Behörighet/Urval:
Vi följer urvalsprinciper enligt gymnasieförordningen. Det innebär att företräde mellan sökande bestäms utifrån ett meritvärde (summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg).Vill du veta mer om e-sport på Hagströmska är du välkommen att kontakta: esport@hagstromska.se
NIU står för Nationellt godkänd idrottsutbildning. Idrottssatsningen är godkänd av både såväl skolverket som riksidrottsförbundet och är för dig som vill kombinera din utbildning med idrott. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett idrottsförbund. Övriga idrotter som inte är NIU är LIU, lokalt godkänd idrottsutbildning.
Intresseanmälan
Gör en intresseanmälan så får du mer information och uppdateringar om skolan, samt påminnelser inför öppna hus!
När du eller dina föräldrar skickar in en intresseanmälan, anmäler dig till öppet hus/annan skolvisning, önskar information eller marknadsföring om våra skolor, behöver samtycke lämnas. Samtycke är frivilligt och avges när anmälan eller önskemålet skickas in. Hagströmska Gymnasiet är personuppgiftsansvarig på den skola som du har anmält intresse till. Skolan är en del av AcadeMedia-koncernen.
De personuppgifter vi behandlar är namn, e-postadress och telefonnummer för samtliga kontakter med dig samt programval och år för tänkt studiestart för information och marknadsföring. Vissa utskick innehåller spårningspixlar så vi kan se antal öppnade brev.
Uppgifterna delas med anställda inom skoladministration och kommunikation på de skolor du visat intresse för. Syftena är att administrera besök, skicka marknadsföring, andra meddelanden och påminnelser. Vi kan även komma att dela uppgifter till kommunikatörer på bolag inom koncernen för marknadsföring av liknande utbildningar. Vidare lämnar vi information till myndigheter om vi är skyldiga att göra så enligt lag.
De rättsliga grunderna är samtycke för administration av skolbesök och svar på allmänna frågor samt berättigat intresse för den marknadsföring som inte följer av samtycke. Reklam för liknande utbildningar anser vi motiverade i viss omfattning. Utlämnande till myndigheter följer av rättslig förpliktelse. Uppgifterna lagras i ett år efter att ansökningstiden för den sökta utbildningen gått ut. Vid tillbakadraget samtycke gallras uppgifterna omgående.
Till tekniskt stöd anlitas personuppgiftsbiträdena AcadeMedia Support AB, Microsoft Ireland Operations Ltd och Infobip Sweden AB. Uppgifterna kan komma att behandlas i Sverige/EU och i de s.k. tredjeländerna USA, Brasilien, Kina, Indien, Vietnam, Malaysia och Ryssland. Överföring till tredjeländerna sker med stöd av EU-kommissionens standardavtalsklausuler.
Du kan när du vill dra tillbaka ditt samtycke, invända mot behandlingen, begära registerutdrag, rättelse eller att vi begränsar behandlingen. För att avregistrera dig från digitala reklam- och kommunikationsutskick, följ instruktionerna i det SMS eller e-post som du har fått från oss. Du kan även kontakta skolan för detta på fliken Kontakt i menyn.
Kontakt
Vårt dataskyddsombud kontaktas på dataskydd@academedia.se. Vid klagomål på personuppgiftsbehandlingen skickas det till tillsynsmyndigheten IMY (www.imy.se).
Kontakt
Våra program
Vi har ett stort utbud av olika utbildningar och du kan kombinera din idrott med valfritt program.