Mattias Brix är 18 år gammal, han pluggar sista året på industritekniska programmet med inriktningen produkt och maskinteknik. Efter utbildningen vill Mattias ut och arbeta som CNC-tekniker.

Mattias valde Hagströmska Gymnasiet eftersom han tyckte att utbildningen skulle passa honom bra. Han var inställd på att ta en yrkesexamen eftersom det skulle ge honom stora möjligheter att jobba direkt efter utbildningen.

– Utbildningen ger mig bra jobbmöjligheter, till exempel där vi har praktik brukar vilja ha kvar oss, berättar han.

På industritekniska programmet får han både arbeta praktiskt och arbeta ute i branschen på praktik vilket han tycker passar honom bra. Hans utbildning består också av teori och programmering för att kunna sköta CNC-maskiner. 

– Nu i trean har vi sammanlagt åtta veckors praktik. Vi är lediga måndagar nu då några teoretiska kurser är klara, men jag ska börja jobba de dagarna där jag gjort praktik redan nu. Man kan välja att läsa högskoleförberedande också, berättar han. 

Mattias fick ett bra intryck av skolan, då han gick på både öppet hus och efter det bestämde sig för att gå på elev för en dag.

– Under elev för en dag var jag med och kollade på maskiner, och hur eleverna programmerar och fick se vad man får göra. Det var givande, det kändes bra och som ett självklart val. 

Mattias berättar att det bästa med Hagströmska gymnasiet är att skolan är bra. Han är nöjd med utbildningen som han går eftersom det leder till jobb efter studierna som han tyckte var viktigt. Men han tycker också om sin klass.

– Det roligaste är helt klart att få köra maskinerna och det praktiskt arbete eftersom jag är intresserad av det. Men mitt bästa minne är själva klassen, de är grymma!

Framtidsdrömmar?

– Jag vill börja jobba där jag har praktik idag då jag trivs väldigt bra där. Min roll där kommer att vara svarvare först och främst, men man kan också bli montör. Det är en bra arbetsplats där jag vill lära mig så mycket som möjligt till en början.