×
 

Hoppa till innehållet

Cykel på Hagströmska gymnasiet

I Falun och på Hagströmska Gymnasiet Cykel har flertalet elitaktiva lagt grunden för att senare ta steget fullt ut i proffslivet. Förutsättningarna kring träningsmiljön för samtliga cykeldiscipliner i Falun är inte bara unik för Sverige, utan även i Nordeuropa. Sveriges första och enda inomhusvelodrom är tillsammans med vår BMX bana, även den inomhus, exempel på den unika miljön som skapar optimala träningsmöjligheter för våra elever året om.

Cyklist tricksar i luften på en cykelanläggning.

Utveckling och stöttning

Tillsammans med tränarna utvecklar du en individuell plan med tydliga mål som hjälper dig att ta nästa steg inom din cykeldisciplin. Du får även läsa teoretiska kurser som kompletterar din fysiska träning. Vi erbjuder även täta träningssamtal där vi diskuterar individuella träningsupplägg, mående, skola & boende.

Våra anläggningar

Oavsett disciplin så utgår vi för det mesta från velodromen under våra träningspass. I samma byggnad som velodromen finns Avanti Gym, vår nya “Smart-trainerhörna” med 20 trainers, en BMX-hall med ramper, och i en lokal bredvid velodromen ligger vår inomhus BMX-bana med internationell BMX startgrind och ett flertal hopp för slopestyle cyklisterna. Utomhus har vi oändligt med fina möjligheter inom varje disciplin och några kända områden är Lugnet och Källviken, med tillgång till lift för Enduro/DH cyklisterna.

Träningen

Som elev får du 9 timmar schemalagd träning under skoltid. Träningen utanför skoltid individanpassas och varierar beroende på tränings- och tävlingsbakgrund, träningsperiod och din målsättning. Under skolåret har vi även ett flertal kortläger i olika former och även ett utlandsläger under våren. Det unika med oss är vår oerhört stora bredd av cykeldiscipliner. Bredden av discipliner möjliggör att man kan prova andra discipliner inom cykel, till och med byta om det är så att man fattar tycke för en annan disciplin. Vi är ett av Sveriges mest kompletta cykelgymnasium när det kommer till antalet discipliner, tränarkompetens och cykelmiljöns omfattning.

Som cykelelev får du

  • En individuell utvecklingsplan utifrån dina mål och förutsättningar som utvärderas/omarbetas under din tid hos oss.
  • Träning utförd av kompetenta, erfarna, intresserade och meriterade tränare upp till 9 timmar per vecka under skoltid.
  • Sveriges bästa träningsmiljö med bland annat inomhusvelodrom och BMX- hall. Du har även tillgång till gym året om.
  • Möjlighet att kombinera din cykelsatsning med samtliga av våra program.

Info

  • Idrottsutbildning: NIU
  • Träning per vecka: 9h
  • Sista anmälningsdag: 1 dec.

Ansökan och vanliga frågor

Nedan kan du läsa om ansökan och vanliga frågor och svar om Cykel på Hagströmska.

  • Det är många som varje år väljer att flytta till Falun för att börja på Hagströmska. Den möjligheten finns för dig som vill gå någon av våra idrottsutbildningar och inte bor i eller i närheten av Falun. Du kan läsa mer om elevboende och ansöka här.

  • Varje höst bjuder vi in till ett öppet hus där blivande elever får chansen att träffa våra tränare samt bekanta sig med vår träningsmiljö och skola. I samband med det öppna huset genomförs grenspecifika tester samt individuella samtal där tränarna och den sökande får chansen att ställa frågor till varandra.

    Vårt öppna hus brukar vara i samband med höstlovet (vecka 44). Har man inte möjlighet att delta på vårt öppna hus så brukar vi varje år ha ett uppsamlingstillfälle. Hör av dig i god tid om du märker att datumet för det öppna huset inte passar dig.

    Varje år fördelas skolans NIU-platser ut på samtliga cykeldiscipliner som är anslutna till svenska cykelförbundet. Totalt har Hagströmska gymnasiet 100 platser som ska fördelas över de tre årskullarna.

    För att söka till vårt cykelinriktning så krävs det att man gör två ansökningar. En ansökning till cykelinriktningen, och en till det tilltänkta gymnasieprogrammet. Efter öppet hus så får alla som besökt oss eller på annat vis varit i kontakt med oss ett ansökningsformulär som man fyller i och skickar in till oss. Detta är den formella ansökan till cykeldelen. Antagningsbesked till cykelinriktningen meddelas i normalt under mitten av januari. Ansökan till skolan gör man genom gymnasievalet på sin högstadieskola.

    För mer info kring ansökning till cykelinriktningen, vänligen kontakta tränare för den disciplin du utövar eller maila cykel@hagstromska.se. Notera att ansökningen till vår NIU cykelinriktning ska vara oss tillhanda senast den 1 december.

    Här kan du läsa om gymnasievalet och hur du ansöker till oss!

    Behörighet/Urval:
    Vi följer urvalsprinciper enligt gymnasieförordningen. Det innebär att företräde mellan sökande bestäms utifrån ett meritvärde (summan av betygsvärdena för de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg).

    Bedömningsområden till cykelinriktningen är idrottsspecifika kunskaper och färdigheter, Idrottspsykologiska färdigheter och förutsättningar, sociala färdigheter och förutsättningar, Organisatoriska färdigheter och förutsättningar samt Studieambition.

  • Felix Beckeman
    – Huvudansvarig tränare i grenarna Downhill, 4X, BMX och Slopestyle.
    – Ansvarig för träningsupplägg och träningsuppföljning i ovanstående discipliner.
    – Ansvarig för läger- och tävlingsplanering i ovanstående discipliner.
    – Ansvarig för skötsel och nybyggnation av teknikbanor.
    – Regelbundet rapportera genomförd och planerad verksamhet till verksamhetsledare.

    Tel 0761477821 felix.beckeman@hagstromska.se


    Marcus Johansson
    – Huvudansvarig tränare för XC.
    – Ansvarig för träningsupplägg och träningsuppföljning i ovanstående disciplin.
    – Ansvarig för läger- och tävlingsplanering i XC.
    – Ansvarig för testverksamhet.
    – Ansvarig för skötsel och kontroll av XC-banor.
    – Regelbundet rapportera genomförd och planerad verksamhet till verksamhetsledare.

    Tel 073 815 09 42 marcus.johansson@hagstromska.se


    Peter Vingstedt
    – Huvudansvarig tränare i Bancykling samt Landsväg.
    – Ansvarig för träningsupplägg och träningsuppföljning i ovanstående discipliner.
    – Ansvarig för läger- och tävlingsplanering i Bancykling och Landsväg.
    – Regelbundet rapportera genomförd och planerad verksamhet till verksamhetsledare

    Tel 072-554 30 50 peter.vingstedt@hagstromska.se

  • NIU står för Nationellt godkänd idrottsutbildning. Idrottssatsningen är godkänd av både såväl skolverket som riksidrottsförbundet och är för dig som vill kombinera din utbildning med idrott. Idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett idrottsförbund. Övriga idrotter som inte är NIU är LIU, lokalt godkänd idrottsutbildning.

Våra tränare

Våra program

Vi har ett stort utbud av olika utbildningar och du kan kombinera din idrott med valfritt program.

Följ med oss i vardagen