logo

Att bo i Falun

På Hagströmska Gymnasiet Falun kan du kombinera dina gymnasiestudier med din idrott vilket gör att det är många som väljer att flytta till Falun för att gå på vår skola och följa sina drömmar. Varje år flyttar ett hundratal nya elever in på våra elevboenden och sammanlagt har vi cirka 230 elever som bor utspritt över hela Falun. För att detta ska fungera så smidigt som möjligt har vi en boendeansvarig som sköter allt som har med boende att göra.

 

Johan Carelle, du är boendeansvarig på Hagströmska, vad innebär det egentligen?

– Jag hanterar intresseanmälningar, fördelar lägenheter/rum och har kontakt med fastighetsägare. Sen handlar det mycket om att svara på frågor. Det bästa med jobbet är all kontakt med elever och vårdnadshavare, det är väldigt givande.

 

Hur bor man? Och finns det boende för alla?

– 90% av boendena är större lägenheter som man delar, alla har sitt eget rum och delar kök, badrum och hall. Vi försöker dela in så att man bor med elever inom samma idrott – det ger en bra grund att man har ett gemensamt intresse. Man kan även lämna in önskemål om man exempelvis flyttar hit med en kompis och gärna vill bo i samma lägenhet. Hittills har vi alltid lyckats lösa boende för alla, vi utökar med fler lägenheter vid behov.

 

Hur fungerar det med maten?

– Man äter lunch i skolan och får även hämta ut fem matlådor i veckan från matsalen. Frukost, mellanmål och mat för helgen handlar man själv. Eleverna bestämmer själva hur de vill lägga upp det, i vissa lägenheter handlar man och lagar all mat tillsammans medan andra föredrar att dela upp var för sig.

 

Har eleverna mycket eget ansvar?

– Ja, vårt koncept bygger ju på egenansvar. Men det är bara att ringa om det är något eller om det uppstår problem. Det händer ju att vi får åka ut och släppa in någon elev som tappat sin nyckel till exempel. Sen ansvarar de själva för att balansera skola, idrott och fritid. Men tränarna fungerar också som mentorer och är väldigt noga med att man sköter skolan, hamnar man efter så får man delta i pluggstugan som ofta faller på träningstid. Det brukar fungera bra som morot för att göra klart skolarbetet eftersom eleverna inte vill missa sin träning.

 

Hur arbetar ni för att eleverna ska känna sig trygga i att flytta hemifrån?

– Redan i juni får de besked om vart och med vilka de ska bo. De får då också kontaktuppgifter till varandra så att de kan snacka ihop sig och lära känna varandra. Även vårdnadshavare får kontakt med varandra vilket brukar kännas tryggt för alla. Det innebär att de flesta har en etablerad relation med sina rumskamrater redan vid skolstart.

 

Vad skulle du säga till vårdnadshavare och elever som är lite oroliga inför flytten?

– I princip alla får tre fantastiska år här på Hagströmska. Eleverna kommer hit väldigt unga men får direkt sin klass, sin träningsgrupp och sitt boende så man får många nya vänner och ett stort socialt nätverk. Eleverna blir oftast väldigt goda vänner med sina lägenhetskamrater och de blir som en liten familj. De tar hand om varandra och ingen behöver sitta själv.

 

Har du frågor om boendet? Kontakta Johan via: johan.carelle@hagstromska.se