Hagströmska Gymnasiet

Att bo i Falun

På Hagströmska Gymnasiet Falun kan du kombinera dina gymnasiestudier med din idrott vilket gör att det är många som väljer att flytta till Falun för att gå på vår skola och följa sina drömmar. Varje år flyttar ett hundratal nya elever in på våra elevboenden och sammanlagt har vi cirka 230 elever som bor utspritt över hela Falun. För att detta ska fungera så smidigt som möjligt har vi en boendeansvarig, Johan Carelle som sköter allt som har med boende att göra.

Vi har som ambition att hjälpa alla elever som ska kombinera sina studier med någon av våra idrotter på skolan och inte bor i Falun eller närområdet med elevboende.

 

Boendet

Våra elevboenden är placerade i de flesta olika bostadsområdena i Falun och målsättningen är att eleven ska få ett boende som ligger bra till geografiskt med tanke på vilken idrott man utövar.

Våra elevboenden är i de allra flesta fall 3 eller 4 rumslägenheter som man bor 3 eller 4 elever i, man har sitt egna rum och delar sedan kök, badrum och hall med övriga elever i lägenheten. De flesta lägenheterna är vanliga hyresrätter som är omöblerade, men vi har även en del boenden som är fullt möblerade och utrustade.

 

Hyran

Hyresnivån varierar men ligger mellan 2800 och 3995 kr per månad, hyran betalas 12 månader om året, och fungerar allt som tänkt har man kvar sitt boende under hela gymnasietiden. Hyran inkluderar el, värme, internet och ett basutbud på TV, det enda som tillkommer för er är en hemförsäkring för det egna lösöret.

 

Ansökan

Ansökan om boende genom skolan görs via mail till mig: johan.carelle@hagstromska.se

Ansökan ska vara mig tillhanda senast 31 mars.
Ansökan ska komma från vårdnadshavare och innehålla följande:

  • Elevens namn
  • Idrott och eventuell gren inom idrotten
  • Valt program
  • Hemort
  • Eventuella önskemål kring boendet, t.ex. om man har någon kompis man vill bo med.

Med vänlig hälsning,
Johan Carelle
Boendeansvarig Hagströmska Gymnasiet

 

FAQ: Johan svarar

Johan Carelle, du är boendeansvarig på Hagströmska, vad innebär det egentligen?

– Jag hanterar intresseanmälningar, fördelar lägenheter/rum och har kontakt med fastighetsägare. Sen handlar det mycket om att svara på frågor. Det bästa med jobbet är all kontakt med elever och vårdnadshavare, det är väldigt givande.

 

Hur bor man? Och finns det boende för alla?

– 90% av boendena är större lägenheter som man delar, alla har sitt eget rum och delar kök, badrum och hall. Vi försöker dela in så att man bor med elever inom samma idrott, det ger en bra grund att man har ett gemensamt intresse. Man kan även lämna in önskemål om man exempelvis flyttar hit med en kompis och gärna vill bo i samma lägenhet. Hittills har vi alltid lyckats lösa boende för alla, vi utökar med fler lägenheter vid behov.

 

Har eleverna mycket eget ansvar?

– Ja, vårt koncept bygger ju på egenansvar. Men det är bara att ringa om det är något eller om det uppstår problem. Det händer ju att vi får åka ut och släppa in någon elev som tappat sin nyckel till exempel. Sen ansvarar de själva för att balansera skola, idrott och fritid. Men tränarna fungerar också som mentorer och är väldigt noga med att man sköter skolan, hamnar man efter så får man delta i pluggstugan som ofta faller på träningstid. Det brukar fungera bra som morot för att göra klart skolarbetet eftersom eleverna inte vill missa sin träning.

 

Hur arbetar ni för att eleverna ska känna sig trygga i att flytta hemifrån?

– Redan i juni får de besked om vart och med vilka de ska bo. De får då också kontaktuppgifter till varandra så att de kan snacka ihop sig och lära känna varandra. Även vårdnadshavare får kontakt med varandra vilket brukar kännas tryggt för alla. Det innebär att de flesta har en etablerad relation med sina rumskamrater redan vid skolstart.

 

Vad skulle du säga till vårdnadshavare och elever som är lite oroliga inför flytten?

– I princip alla får tre fantastiska år här på Hagströmska. Eleverna kommer hit väldigt unga men får direkt sin klass, sin träningsgrupp och sitt boende så man får många nya vänner och ett stort socialt nätverk. Eleverna blir oftast väldigt goda vänner med sina lägenhetskamrater och de blir som en liten familj. De tar hand om varandra och ingen behöver sitta själv.

 

Har du frågor om boendet? Kontakta Johan via: johan.carelle@hagstromska.se