Hagströmska Gymnasiet

Elevhistoria: Othilia Nordström

Jag heter Othilia Nordström och är 17 år gammal och går på Hagströmska gymnasiet i Linköping, jag går andra året inom bygg och anläggning som lärling. Jag valde Hagströmska för att det är en liten skola som ligger relativt centralt för att vara en skola där man får lära sig att köra maskin eller lastbil. Programmet bygg och anläggning passar mig bra för att man får jobba mycket praktiskt och ta ansvar själv för att saker och ting ska blir så bra som möjligt. 

Jag läser för att bli grävmaskinist och går som lärling på ett litet företag i Åtvidaberg. Lärling passar mig jättebra just för att man får vara ute på en arbetsplats och känna på arbetslivet på riktigt. 

Jag har APL (arbetsplatsförlagt lärande) fyra dagar i veckan och är inne på skolan en dag i veckan för att läsa religion och samhällskunskap. Skolarbetet inne på skolan är ganska chill, man får god tid på sig att göra klart uppgifterna och man får den hjälp man behöver. Skillnaden mellan att gå lärling och att gå den vanliga linjen är att lärlingarna har mer APL och färre timmar inne på skolan medans de som går vanlig linje har fler timmar inne på skolan och är en del ute i Styvinge bergtäkt där det får köra maskiner. 

Lärarna är jättebra och det är skönt att man är en liten klass på runt 8 pers. Lokalerna vi är i ligger bra till och vi har gått om grupprum om man inte vill sitta i klassrummet och jobba. 

Mitt drömjobb är att bli grävmaskinist eller lastmaskinist, men helst vill jag ha ett jobb där jag får möjlighet att få köra båda. Annars så är jag lite sugen på att åka upp till Norrland och jobba i gruva. Efter gymnasiet så kan man plugga på yrkeshögskola om man vill vidareutbilda sig till anläggningsingenjör eller arbetsledare. 

Just nu så vill jag inte plugga vidare efter gymnasiet men det skulle inte förvåna mig om jag söker för att bli anläggningsingenjör. 

Jag har gjort mycket roligt under min utbildning men de saker som man kommer ihåg lite extra bra är antingen Mantorp trucking festival då hela skolan fick åka ut dit o kolla på lastbilarna eller när jag fick ha mitt egna lilla projekt som gick ut på att jag skulle fixa en grund som det sedan skulle fyllas betong i.

Det bästa med att vara ute på APL är att man skaffar sig kontakter, många får jobb på de ställen de haft praktik på. På min APL får jag göra lite allt möjligt. Jag får köra väldigt mycket maskin och truck och någon gång ibland får jag följa med min farbror och va spadgubbe åt honom. Jag jobbar mycket själv och det är tack vare att min handledare vågar ge min ansvar och räknar med att det blir bra i slutändan. 

Jag skulle rekommendera Hagströmska just för att den ligger centralt och det är lätt att ta sig till och från skolan med buss, alla känner alla och det är lätt att skaffa sig kompisar i alla årskurser.

Othilia Nordström, elev på Hagströmska Gymnasiet Linköping