Hagströmska Gymnasiet

Elevhistoria: Ida Björling

Jag heter Ida Björling och är 18 år. Jag går Fordon och transport på Hagströmska Gymnasium i Linköping, andra året med inriktning transport. Jag valde programmet för jag var intresserad av stora fordon men fordon överlag, sen hamnade jag på transport och nu pluggar jag till lastbilschaufför. 

Jag pluggar ju som sagt till lastbilschaufför och jag läser en massa blandade saker. I ettan läste vi rätt mycket om fordon. Nu i tvåan läser vi mycket YKB som det kallas, det innefattar mycket lagar och regler om bl.a kör- och vilotider och lastsäkring. Men vi läser också om HLR – Hjärt- och lungräddning och hur man ska agera i olika farliga situationer. 

Hittills har vi pluggat på och sen haft ett stort slutprov i slutet på terminerna vilket jag tycker har fungerat bra, Iallafall om man har hängt med så man slipper plugga ihjäl sig till proven haha. Praktik har vi en dag i veckan i ettan, en dag och att börja med i tvåan men om man ligger bra till så får man ha fler dagar. I trean tror jag att man utgår från två dagar och sen får man mer om man är duktig. 

Lärarna är bra, seriösa och vill vårt bästa men man kan även skoja med en men det är på ett bra och roligt sätt vilket jag tycker är kul! De hjälper till så mycket som de kan och ställer alltid upp. Jag trivs jättebra i min klass, kände direkt att jag hamnade med likasinnade personer som hade samma intressen som jag har. Jag har även god kontakt med de andra klasserna med vilket är kul. 

I transportlinjen blir du ju lastbilschaufför så du kan köra vad du vill inom lastbilsyrket. Det finns massa valmöjligheter. Min dröm är att köra kranbil till och börja med och sen gå över till att köra specialtransporter med ex. hus eller grävmaskiner, så stort som möjligt helt enkelt. 

En höjdpunkt under min skoltid har varit att mitt B-kort, sen åkte hela skolan till Mantorp Park på Truck Festival, det var kul att få gå runt där i solen med sina bästa kompisar och kolla på fina lastbilar. Sen har jag gjort mycket kul med kranbilen på praktiken så finns mycket fina minnen. 

Det bästa med att komma ut på APL är få  komma ut och träffa framtida kollegor, få lära sig massa saker i praktiken som man bara läst. Jag får göra olika saker på min APL, det beror på vad jag åker. Om jag åker grusbil så finns det inte så mycket att göra men om jag åker kranbil så får jag hjälpa till att spänna fast och får ofta springa uppe på flaket och lossa och hålla på, det är kul! 

På Hagströmska Gymnasiet Linköping får man mycket vänner, du kommer lära dig massor som du inte trodde att du skulle lära dig, skolan är liten och genuin, du kommer garanterat hitta kompisar som passar dig.

Ida Björling, elev på Hagströmska Gymnasiet Linköping